Túrázás határok nélkűl az alpok déli oldalán

Karintia - Ausztria legdélebbi tartománya - lélegzetelállítóan szép természettel, enyhe időjárással és minden magassági szinten álomszerű útvonalakkal kényezteti az ide látogató turistákat. Kedvtől, hangulattól, igénytől és kondíciótól függően számtalan, a tartományon át vezető, jelzett turistaútvonal közül választhatunk, hogy megteremtsük a legkedvezőbb feltételeket egy felejthetetlen kalandhoz a természetben.

A karintiai túravidék első számú útvonala a 43 szakaszból álló Alpok–Adria túraút, amely 750 km hosszan vezet a karintiai Großglocknertől Szlovénián át egészen Trieszt közelébe, a tengerpartig.

Alpe-Adria-Trail/Alpok–Adria túraút

Aki a túrázás során valami különlegeset keres, annak az Alpok–Adria túraút igen jó választás. Ez a túra három országot – Karintiát, Szlovéniát és Olaszországot – köt össze, 43 szakasza egyenként körülbelül 20 km hosszú. Az egyénileg megtett távot mindenki maga határozza meg, mivel a szakaszokat egyesével vagy változatosan kombinálva is lehet teljesíteni. Az egyes, az út elejétől végéig jelzett szakaszokat egyedileg kombináló túraút szervezésével kapcsolatos kérdéseikben az Alpe-Adria-Trail Buchungscenter szívesen áll rendelkezésükre.

A túra menete: A túraút a Keleti-Alpok legnagyobb gleccsere, a Pasterze közvetlen közelében indul a Kaiser-Franz-Josefs-Höhénél, és a Mölltalon keresztül vezet Gmündbe, a művészek városába. A lenyűgöző Millstatti-Alpokon és a Bad Kleinkirchheim nevű fürdőhelyen áthaladva túránk Arriachba, Karintia földrajzi középpontjába vezet tovább. A Gerlitzen-Alpokon át először az Ossiacher See-hez, majd a Wörthi-tó partján fekvő Veldenből a Faaker See közelében található Baumgartenhöhére érkezünk. 

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszaiban Kransjka Gorán, a sí világkupa helyszínén haladunk keresztül a türkizzöld Soča mentén, a Triglav Nemzeti Parkon át a titokzatos Júlia-Alpok közepén. Kolovratban átlépjük az olasz határt, és nyugat felé haladva Cividale del Friuli hagyományokban gazdag városába érünk. Colli Orientali del Friuli és Goriška Brda festői szépségű szőlővidékei után a Karszt-fennsík zord vidéke tárul szemünk elé, majd ezután Duinoban érkezünk a tengerhez. És innen csak néhány kilométerre - ahol útközben a világhírű lipicai méneshez is tehetünk egy kis kitérőt - fekszik az idilli kis kikötővároska, Muggia, Alpok-Adria túránk végállomása. Részletes információk: www.alpe-adria-trail.com

Lélegzetelállító kilátás és túrakörutak

Karintia napos szegletében a déli Alpok panorámás útja Rosental, a dél-karintiai Klopeiner See és Lavanttal régióin át halad. Mintegy 200 kilométeren keresztül, 17 napi túraszakaszban fedezhetik fel a természet rajongói a Karavankák hegyeit és a karintiai-szlovéniai határrégió fantasztikus panorámáját. Szintén a Karavankákra kínál gyönyörű kilátást az 55 kilométeres körtúra a Wörthi-tó körül.

A Kreuzeck hegyen vezető magaslati túraútvonalon, az Oberdrautal élményparkban a túrázók belefeledkezhetnek a Kreuzeck-hegycsoport csúcsainak csendes világába. Az Ederplan csúcsáról nem kevesebb, mint 30 háromezer méteres hegy és 66 templom látható.
Az osztrák-szlovén-olasz hármashatár is rengeteg sokszínű kirándulási lehetőséget kínál. A Dreiländer-Jet hegy tetején lévő állomásról indulva 35 percen belül elérhetjük Ausztria, Olaszország és Szlovénia határainak találkozását. A legnagyobb élményt a Dreiländerwanderung (Három Ország Túra) nyújtja, amely egy nagyjából 3 órát igénybe vevő kirándulás.

A Dobratsch nem csak a Kelet-Alpok legnagyobb hegyomlás következtében létrejött területe és ritka állat- és növényfajok hazája, hanem egy történelmileg jelentős régió három kultúra találkozásánál lévő központja. A helyet élénken tagolt völgyes táj veszi körül, melynek egyedülálló karaktere és különleges atmoszférája a legintenzívebben kirándulás közben tárul fel. A Dobratsch körút körülbelül 70 kilométeren keresztül köt össze különböző tájakat és kulturális régiókat - ennél változatosabb már nem is lehetne a kirándulás.
www.visitvillach.at

Kövületek és gránátkövek nyomában

"Karnischer Höhenweg"

A Nassfeld – Pressegger See / Lesachtal / Weissensee régióban vezető karni magaslati túraút 155 km-t fog át Karintia és Olaszország határa mentén haladva. A túrázók itt felfedezhetik a Föld 500 millió éves történetét, és némi szerencsével akár jó állapotban fennmaradt kövületekre is bukkanhatnak.
Információ

"Sentiero dell' Amore"

Az új „Szerelem Útja. Sentiero dell‘ Amore.” Ezen túraútvonallal a Millstatti-tó körüli kirándulások kínálata a kettesben eltöltött idő lehetőségét kínáló útvonallal bővült. Alexanderhütte és Ganatthor között hét hely hívogat a szerelem különböző formáiról való gondolkodásra. A háromórás út mindegyik állomásán egy Paul Warum műhelyében készített pad és egy kérdést tartalmazó könyv található, ami arra hív, hogy elgondolkodjunk a szerelemről és partnerkapcsolatunkról. A téma adott - a túrázó pedig személyesen is hozzájárul a Szerelem Útjának történetéhez. Látogatóink érzékeiken és érzelmeiken keresztül tudnak kapcsolatba lépni a természettel. Információ

A természet felfedezése, gleccsertúra, kirándulások az aranyásók nyomában

Különösen kedvelt a túrázók körében a Hohe Tauern Nemzeti Park, Ausztria első nemzeti parkja. A hely, ahol nem csak saját szakállunkra, hanem a nemzeti park tapasztalt személyzetének kíséretében indulhatunk útnak. A túrák egyike a Zirknitztalban található hegyi bányákhoz vezet - magas hegyek közt található, öreg cirbolyaerdőkkel tarkított völgyekbe. Itt az egykori aranyásók nyomában járhatunk. Az „örök jég” varázsa vár minket a Pasterzénél, ami A Kelet-Alpok legnagyobb kiterjedésű gleccsere a Großglockner, Ausztria legmagasabb hegyének lábánál. A gleccsertúra egyszerre varázslatos és összehasonlíthatatlanul látványos. További túrák során kőszáli kecskéket és szarvasokat figyelhetünk meg a misztikus Seebachtalban. A Hohe Tauern Nemzeti Park a felfedezésekre éhes és jókedvre vágyó gyerekeknek és fiataloknak is speciális programot kínál. Információ: www.nationalpark-hohetauern.at

A mindentudó havasi macskagyökér a Nock-hegység bioszféra-parkjában A Nock-hegység bioszféra-parkjában az illatozó cirbolyafenyők mellett a természet egy másik kincse is felfedezésre vár. Kiváló túraösvényeken haladva bukkanhatunk a havasi macskagyökér nyomára. Az alpesi macskagyökérfaj értékes és keresett hatóanyagainak köszönheti, hogy gyógy- és aromanövénnyé lépett elő. Ez a nem feltűnő növény különösen intenzíven illatozik júliusban és augusztusban. Egy hosszabb túrázás az illatos Nock-hegység lankáin egyszerre élénkítő és megnyugtató hatású. Tizenegy régről megmaradt menedékházban fateknők várják a betérőket havasi macskagyökeres lábfürdőre.
Információ: www.badkleinkirchheim.at, www.biosphaerenparknockberge.at 

A karintiai kirándulások tervezésében segítségére lehet a https://touren.kaernten.at link és az ingyen letölthető Kärnten Wetter App.

A mai időjárás, 22. June 2024