Túrázás határok nélkűl az alpok déli oldalán

Karintia - Ausztria legdélebbi tartománya - lélegzetelállítóan szép természettel, enyhe időjárással és minden magassági szinten álomszerű útvonalakkal kényezteti az ide látogató turistákat. Kedvtől, hangulattól, igénytől és kondíciótól függően számtalan, a tartományon át vezető, jelzett turistaútvonal közül választhatunk, hogy megteremtsük a legkedvezőbb feltételeket egy felejthetetlen kalandhoz a természetben.

A karintiai túravidék első számú útvonala a 43 szakaszból álló Alpok–Adria túraút, amely 750 km hosszan vezet a karintiai Großglocknertől Szlovénián át egészen Trieszt közelébe, a tengerpartig.

Alpe-Adria-Trail/Alpok–Adria túraút

Aki a túrázás során valami különlegeset keres, annak az Alpok–Adria túraút igen jó választás. Ez a túra három országot – Karintiát, Szlovéniát és Olaszországot – köt össze, 43 szakasza egyenként körülbelül 20 km hosszú. Az egyénileg megtett távot mindenki maga határozza meg, mivel a szakaszokat egyesével vagy változatosan kombinálva is lehet teljesíteni. Az egyes, az út elejétől végéig jelzett szakaszokat egyedileg kombináló túraút szervezésével kapcsolatos kérdéseikben az Alpe-Adria-Trail Buchungscenter szívesen áll rendelkezésükre.

A túra menete: A túraút a Keleti-Alpok legnagyobb gleccsere, a Pasterze közvetlen közelében indul a Kaiser-Franz-Josefs-Höhénél, és a Mölltalon keresztül vezet Gmündbe, a művészek városába. A lenyűgöző Millstatti-Alpokon és a Bad Kleinkirchheim nevű fürdőhelyen áthaladva túránk Arriachba, Karintia földrajzi középpontjába vezet tovább. A Gerlitzen-Alpokon át először az Ossiacher See-hez, majd a Wörthi-tó partján fekvő Veldenből a Faaker See közelében található Baumgartenhöhére érkezünk. 

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszaiban Kransjka Gorán, a sí világkupa helyszínén haladunk keresztül a türkizzöld Soča mentén, a Triglav Nemzeti Parkon át a titokzatos Júlia-Alpok közepén. Kolovratban átlépjük az olasz határt, és nyugat felé haladva Cividale del Friuli hagyományokban gazdag városába érünk. Colli Orientali del Friuli és Goriška Brda festői szépségű szőlővidékei után a Karszt-fennsík zord vidéke tárul szemünk elé, majd ezután Duinoban érkezünk a tengerhez. És innen csak néhány kilométerre - ahol útközben a világhírű lipicai méneshez is tehetünk egy kis kitérőt - fekszik az idilli kis kikötővároska, Muggia, Alpok-Adria túránk végállomása. Részletes információk: www.alpe-adria-trail.com

Lélegzetelállító kilátás és túrakörutak

Karintia napos szegletében a déli Alpok panorámás útja Rosental, a dél-karintiai Klopeiner See és Lavanttal régióin át halad. Mintegy 200 kilométeren keresztül, 17 napi túraszakaszban fedezhetik fel a természet rajongói a Karavankák hegyeit és a karintiai-szlovéniai határrégió fantasztikus panorámáját. Szintén a Karavankákra kínál gyönyörű kilátást az 55 kilométeres körtúra a Wörthi-tó körül.
www.sonnenwinkel-kaernten.at
www.woerthersee.com
 

A Kreuzeck hegyen vezető magaslati túraútvonalon, az Oberdrautal élményparkban a túrázók belefeledkezhetnek a Kreuzeck-hegycsoport csúcsainak csendes világába. Az Ederplan csúcsáról nem kevesebb, mint 30 háromezer méteres hegy és 66 templom látható.
Az osztrák-szlovén-olasz hármashatár is rengeteg sokszínű kirándulási lehetőséget kínál. A Dreiländer-Jet hegy tetején lévő állomásról indulva 35 percen belül elérhetjük Ausztria, Olaszország és Szlovénia határainak találkozását. A legnagyobb élményt a Dreiländerwanderung (Három Ország Túra) nyújtja, amely egy nagyjából 3 órát igénybe vevő kirándulás.

A Dobratsch nem csak a Kelet-Alpok legnagyobb hegyomlás következtében létrejött területe és ritka állat- és növényfajok hazája, hanem egy történelmileg jelentős régió három kultúra találkozásánál lévő központja. A helyet élénken tagolt völgyes táj veszi körül, melynek egyedülálló karaktere és különleges atmoszférája a legintenzívebben kirándulás közben tárul fel. A Dobratsch körút körülbelül 70 kilométeren keresztül köt össze különböző tájakat és kulturális régiókat - ennél változatosabb már nem is lehetne a kirándulás.
www.region-villach.at

Kövületek és gránátkövek nyomában

"Karnischer Höhenweg"

A Nassfeld – Pressegger See / Lesachtal / Weissensee régióban vezető karni magaslati túraút 155 km-t fog át Karintia és Olaszország határa mentén haladva. A túrázók itt felfedezhetik a Föld 500 millió éves történetét, és némi szerencsével akár jó állapotban fennmaradt kövületekre is bukkanhatnak.
Információ: www.karnischer-hoehenweg.at , www.nlw.at 

Millstätter See

A gránátkövek és egyéb kincsek, például a héttörzsű lucfenyő – a „szent fa” – mellett a a Millstatti-tó partján találjuk a „Lochvisierstein Menhir” nevű lyukas kilátókövet is. Itt a Millstatti-tó kaptatója 200 kilométeren vezet el a tó körüli misztikus helyekhez. A részben kényelmes, részben nehezebb túrák közben, melyek egész napos programnak is tökéletesen megfelelnek, feltárul a tó körüli hegyek világa. A túra nyolc szakasza számos leágazással együtt a Millstatti-tó legnyugatibb részén található háromezres csúcsok világágától a Millstatti-Alpokon és a Goldecken keresztül egészen Mirnock keleti, hegyes világáig vezet. Kiváló minőségéért és élményvilágáért ez az út 2014 januárjában megkapta az Osztrák Minőségi Túrapecsétet. Két másik többnapos osztrák túraútvonal mellett harmadikként, Karintiában pedig egyedüli távtúra-útvonalaként dicsekedhet ezzel az áhított kitüntetéssel.

"Sentiero dell' Amore"

Az új „Szerelem Útja. Sentiero dell‘ Amore.” Ezen túraútvonallal a Millstatti-tó körüli kirándulások kínálata a kettesben eltöltött idő lehetőségét kínáló útvonallal bővült. 2015 nyara óta Alexanderhütte és Ganatthor között hét hely hívogat a szerelem különböző formáiról való gondolkodásra. A háromórás út mindegyik állomásán egy Paul Warum műhelyében készített pad és egy kérdést tartalmazó könyv található, ami arra hív, hogy elgondolkodjunk a szerelemről és partnerkapcsolatunkról. A téma adott - a túrázó pedig személyesen is hozzájárul a Szerelem Útjának történetéhez. Látogatóink érzékeiken és érzelmeiken keresztül tudnak kapcsolatba lépni a természettel. Információ: www.millstaettersee.at

A természet felfedezése, gleccsertúra, kirándulások az aranyásók nyomában

Különösen kedvelt a túrázók körében a Hohe Tauern Nemzeti Park, Ausztria első nemzeti parkja. A hely, ahol nem csak saját szakállunkra, hanem a nemzeti park tapasztalt személyzetének kíséretében indulhatunk útnak. A túrák egyike a Zirknitztalban található hegyi bányákhoz vezet - magas hegyek közt található, öreg cirbolyaerdőkkel tarkított völgyekbe. Itt az egykori aranyásók nyomában járhatunk. Az „örök jég” varázsa vár minket a Pasterzénél, ami A Kelet-Alpok legnagyobb kiterjedésű gleccsere a Großglockner, Ausztria legmagasabb hegyének lábánál. A gleccsertúra egyszerre varázslatos és összehasonlíthatatlanul látványos. További túrák során kőszáli kecskéket és szarvasokat figyelhetünk meg a misztikus Seebachtalban. A Hohe Tauern Nemzeti Park a felfedezésekre éhes és jókedvre vágyó gyerekeknek és fiataloknak is speciális programot kínál. Információ: www.nationalpark-hohetauern.at

A mindentudó havasi macskagyökér a Nock-hegység bioszféra-parkjában A Nock-hegység bioszféra-parkjában az illatozó cirbolyafenyők mellett a természet egy másik kincse is felfedezésre vár. Kiváló túraösvényeken haladva bukkanhatunk a havasi macskagyökér nyomára. Az alpesi macskagyökérfaj értékes és keresett hatóanyagainak köszönheti, hogy gyógy- és aromanövénnyé lépett elő. Ez a nem feltűnő növény különösen intenzíven illatozik júliusban és augusztusban. Egy hosszabb túrázás az illatos Nock-hegység lankáin egyszerre élénkítő és megnyugtató hatású. Tizenegy régről megmaradt menedékházban fateknők várják a betérőket havasi macskagyökeres lábfürdőre.
Információ: www.badkleinkirchheim.at, www.biosphaerenparknockberge.at 

A karintiai kirándulások tervezésében segítségére lehet a https://touren.kaernten.at link és az ingyen letölthető Kärnten Wetter App.

A mai időjárás, 30. March 2020

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy