Alpok–Adria túraút: A Grossglocknertől a tengerig

Az Alpok–Adria túraút egy folyamatosan jelzett, változatos és határokat átszelő, 750 kilométer hosszú felfedezőtúra három országon – Ausztrián, Olaszországon és Szlovénián – és három kultúrán át. Az út a fejedelmi Großglockner lábától az azúrkék tengerig vezet.

A panorámában kiegyensúlyozott egyveleget alkot a gyönyörű tájkép, az alpesi tavak és a lenyűgöző növény- és állatvilág. Az útvonal tavak, patakok és folyók mentén fut egészen a célig, az Adriai-tengerig. Különösen praktikus, hogy az egyéni túraút szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kérdéseikben az Alpe-Adria-Trail Buchungscenter szívesen áll rendelkezésükre.

Kiránduljon Ausztria legmagasabb hegyétől, a 3798 méter magas Großglocknertől egészen az Adriai-tengerig A Karintián, az olasz Friuli Venezia Giulia régión és Szlovénián át vezető túraút összesen 43 szakaszból áll, amelyek mindegyike nagyjából 17 kilométer hosszú. A túraút összesen 750 kilométer hosszan kanyarog a három országon át, és mediterrán klímát, sok-sok napsütést, valamint kellemes hőmérsékleti viszonyokat ígér. Az egyes helyszínekhez és szakaszokhoz kapcsolódó részletekről az Alpok-Adria túraút három oszlopból álló információs pontjai nyújtanak további tájékoztatást. Ezeket az oszlopokat minden állomáson megtalálhatjuk.

Csak egy hívás az Alpe-Adria-Trail Buchungscenterbe vagy egy kattintás a www.alpe-adria-trail.com linkre, és máris lefoglalhat egy túrát kedvenc túraútvonalán. A foglalásnál különféle csomagok közül választhat, de akár egy személyes tanácsadás keretében is összeállíthatja saját, személyre szóló túráját. Az Alpok-Adria túraútról már útikönyveket is talál: A túraút egyéni megtervezéséhez kétféle, német nyelvű könyveket áruló boltban fellelhető útikönyv nyújt hasznos tippeket és információkat. 2016-ban megjelenik az első angol nyelvű Alpok-Adria túraút útikönyv a Bradt Verlag gondozásában. A fentiek mellett az ingyenesen letölthető Alpok-Adria túraút applikáció hasznos segítség lehet akár otthonról böngészve, akár a túraút közben nézegetve.

Alpe-Adria-Trail

YouTube Video

The content of YouTube Video would be displayed here. By loading YouTube Video, you accept privacy policy of YouTube Video.

Would you like to accept additional cookies and load external content automatically: open the cookie dialog.

Az út maga a cél

Az Alpok–Adria túraút célállomása Muggia, amely Trieszttől, az egykori császári és királyi kikötővárostól délre található. Az útvonal a víz legkülönbözőbb megjelenési formáit követi: az örök jég birodalmától indulva, vízesések, folyók és tavak mentén egészen a tengerig. A különböző utak mindig is léteztek, azonban most szervezték össze őket első alkalommal egy egységes útvonallá. Aki nem szeretné az egész útvonalat bejárni, az kiválaszthatja a számára legszimpatikusabb szakaszt az „Édenkertben”. Bármelyikre is essen a választás, közös bennük a csodás kilátás, a természeti látnivalók, a kristálytiszta vizű fürdőtavak, a fejedelmi hegycsúcsok, és végül az azúrkék Adriai-tenger.

Az első lépés

Az első 21 szakasz Karintián keresztül vezet, a napsütötte és idilli Mölltalon át, ahol a túrázók a környező háromezres hegycsúcsok egyedülálló panorámájában gyönyörködhetnek. A kiindulópont a Pasterze lábánál, Ausztria legnagyobb gleccserénél található, a Hohe Tauern Nemzeti Park kellős közepén. Az ösvény innen Heiligenblutba vezet, majd Großkirchheimba, ahol megcsodálhatjuk az apriachi malmokat, amelyek a sok nélkülözéssel járó falusi életről mesélnek, a XVII. századtól a múlt századig terjedő időszakot felölelve. Szintén az útvonal mentén található a középkori hangulatú művészváros, Gmünd. Karintia legszebb túratérségei közé tartozik a Millstatti-Alpok. 

Ez elsősorban szelíd, gömbölyded hegyhátainak és Karintia második legnagyobb tavára, a Millstätter See-re nyíló varázslatos kilátásnak köszönhető. Ezután máris a Nockberge Nemzeti Park lankás hegyoldalai között találjuk magunkat, ahol a legendás termálfürdőjéről híres Kleinkirchheim is található; e helyeken a 15-ös és 16-os szakaszok vezetnek át. Arriach azzal büszkélkedhet, hogy itt található Karintia földrajzi középpontja, valamint innen indul az a szakasz, amely az 1911 méter magas Gerlitzen-Alpokra vezet. Az Ossiacher See-re vetett pillantást követően az utolsó szakasz, amely teljes mértékben karintiai talajon vezet, a Wörthi-tó partján fekvő Veldenből vezet a Faaker See közelében található Baumgartenhöhére. Nem sokkal a cél előtt érjük el a Finkenstein várromot, egy színház- és koncertarénát, amely az előadások mellett varázslatos kulisszával és lenyűgöző naplementével ajándékozza meg a nézőket.

_c_FranzGERDL_AAT-Gerlitzen.jpg

Gerlitzen Alpe

Találkozás Szlovéniával

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszain a túrázók elhagyják Ausztriát és szlovén felségterületre lépnek, hogy elérjék a sívilágkupa-futamoknak is otthont adó Kransjka Gorát. Itt az útvonal túlnyomó részt a Soča mellett vezet, amelyet Olaszországban már Isonzónak hívnak. A túrázók itt Szlovénia egyetlen nemzeti parkján, a Triglav Nemzeti Parkon és a titokzatos Júlia-Alpokon át kirándulhatnak. Egy kis szerencsével olyan alpesi állatokkal is találkozhatunk itt, mint a kőszáli kecskék, a zergék, szarvasok vagy fajdkakasok. Szlovénia legmagasabban fekvő hágóútján, a Vršič-en át juthatunk tovább Bovecbe, a közkedvelt vízisport-paradicsomba, amely egyben Szlovénia legmagasabban fekvő síterepe is. Itt az érintetlen természeti környezetet és a 2008-ban „EDEN Award” díjjal kitüntetett Soča-völgyet fedezhetjük fel, amely szintén része a nemzeti parknak és számos természeti látnivalót, vízeséseket, barlangokat és érintetlen folyószakaszokat rejt magában.

Ezt követően juthatunk el az I. világháborúból származó kulturális örökségéről ismert Kobaridba és Tolminba. A völgy szépségét elsősorban a vad folyó türkizkék színének köszönheti, amelynek eredete egy karsztforrás Északnyugat-Szlovéniában. Egyedülálló folyó a vadvízi sportágak szerelmeseinek és a horgászoknak, akik itt akár lazacpisztránggal, egy a lazacfélék családjába tartozó édesvízi halfajjal is találkozhatnak. A Soča mentén déli irányba haladva egyre szelídebb lesz a táj képe.

Szlovénia nyugati részén a túraút a Goriška Brda vidékét szeli át, ahol mind a mai napig ápolják a szőlőtermesztés évszázados hagyományait. A dombvidék egyedülálló fekvése számos nemzetközi díjjal jutalmazott bort eredményezett már. A szlovéniai szakasz végén, Karst sűrű növényzettel benőtt vidékén érdemes egy kis kitérőt tenni a Trieszttől keletre található világhírű lipicai ménes- és lovassportközpontba, amelyet még II. Károly főherceg alapított 1580-ban.

Aussicht auf die Goriška Brda die „Slowenische Toskana“

Goriška Brda

Az Adria fénye

Collioban lépjük át az olasz határt, ahol mindjárt körülvesz bennünket a délies könnyedség, amely nyugat felé haladva a hagyományokban gazdag Cividale del Friuli városában teljesedik ki igazán. Ez egy eredetileg kelta település, amelyet Julius Caesar emelt városi rangra. 2011 júniusa óta a Longobárd Hercegség első székhelye az UNESCO világörökségei közé tartozik. Itt igazi olasz ínyencpillanatok várnak a túrázókra, így aki e mellett a szakasz mellett dönt, feltétlenül magával kell vinnie egy gasztrokalauzt és mindenképpen el kell látogatnia Collio borászainak egyikéhez. Az itt készülő borok kimagasló minőségűek, amelyet immár 40 éve szigorúan ellenőriznek és garantálnak. A varázslatos dombvidék legfontosabb települése Cormòns, egy Habsburg-stílusú csodálatos kis város. Itt a templomok mellett feltétlenül érdemes ellátogatni a számos borpincébe is. A következő célpont Karst, egy fennsík, amely 30 millió évvel ezelőtt emelkedett ki a tengerből és ahol az erőteljes szél, a bóra fúj. 

 

Egy rideg, de annál varázslatosabb vidék. Duinoban, ahol Rainer Maria Rilke a híres Duinói elégiákat írta, érjük el a tengert. Innen már csak néhány kilométernyire található a végállomás, Muggia.

A túrázókat idilli kikötőváros fogadja, amelyre nagy hatással volt a velencei kultúra. Itt hallgathatjuk az árbocok megnyugtató csilingelését és mélyet szippanthatunk a fűszeres adriai levegőből. A kitűnő éttermekben friss tengeri halakból készült ínyencségeket kóstolhatunk, és közben élvezhetjük a Trieszti-öbölre nyíló festői kilátást, amely aranyló színben játszva terül el lábunk előtt. Az 1918-ig Ausztria tengeri kikötőjének számító kikötő- és nagyváros központja a Piazza dell’Unità d’Italia („az olasz egység tere”). Ezt a tenger mellett fekvő négyszögletes főteret három oldalról neoklasszicista paloták veszik körbe.

Rövid verzió: 3 ország túra

Blick auf den Alpe Adria Trail

Faaker See

Akinek a teljes útvonal túl hosszú lenne, de szeretne három országot egyszerre felfedezni, az választhatja az Alpok–Adria túraút rövidített verzióját is: A 3 országot átszelő körtúrát 7 nap alatt lehet megtenni: a 130 kilométer hosszú útvonal Karintián, az olasz Friuli Venezia Giulia régión és Szlovénián át vezet. A kiindulópont Karintiában van, a Faaker See-nél található Baumgartner Höhénél, innen Warmbad Villach, Nötsch és Feistritz irányába vezet tovább az útvonal, mielőtt elérné Olaszországot, a Kanal-völgyet, Valbrunát és a bevásárlóvárost, Tarvisiót. 

Az ismert zarándokhely, Monte Santo die Lussari (Luschariberg) és a Laghi di Fusine után a Júliai-Alpok legmagasabb hegye, a Mangart mellett kanyarog az útvonal, mielőtt elérné a szlovéniai Kranjska Gorát, az ismert nemzetközi télisport-központot. Ezt követően folytatjuk utunkat vissza Karintiába.

További információk

www.alpe-adria-trail.com 

www.facebook.com/AlpeAdriaTrail 

Érdeklődni, túrát foglalni az alábbi elérhetőségeken lehet: Alpe-Adria-Trail Buchungscenter, Telefon: +43(0)4782 93093, e-mail: info@alpe-adria-trail.com 

A mai időjárás, 15. July 2024