Karintia, a tavak paradicsoma: meleg víz és délies könnyedség

Meleg, tiszta víz, aranyló napsugár és egy csipet délies könnyedség – ezek egy igazán élménydús karintiai tóparti üdülés kellékei. Az enyhe éghajlat a fürdővendégeket már kora nyáron is az Ausztria legdélebbi tartományában található számos ivóvíz-tisztaságú fürdőtó karib-tengeri érzetet keltő homokos partjaira csalogatja.

Az Alpok–Adria térség közepén, az olasz-szlovén határon, Karintiában, egyedülálló természeti táj várja a kikapcsolódást és élményeket kereső vendégeket. A számtalan csalogató fürdőtó meleg, tiszta vize gondoskodik az aktív pihenésről és a nyár boldog pillanatairól.

Páratlan élmény és mediterrán hangulat a Wörthi-tónál

Karintia legnagyobb tava számos előnyt egyesít egyetlen helyen. „Látni és látszani" – ez a langyos nyári esték mottója, amikor az utolsó napsugarak aranyló fénybe vonják a tavat, és a vendégek a divatos strandbárnál kortyolgatják első koktéljukat. Ezt követően gasztronómiai élményekkel is kényeztethetik magukat a tópartot körülvevő 27, szakácssapkával kitüntetett vendéglő bármelyikében. A mediterrán hangulathoz illően az alpok–adriai konyha ínyencségeit tálalják fel itt: friss halakkal, például az úgynevezett karintiai tavi pisztránggal kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Az aktív pihenés kedvelőinek változatos kerékpártúrákat kínál a tó környéke, ezekhez versenykerékpár, elektromos kerékpár vagy hegyi kerékpár is választható. Igazi időutazásban lesz része annak, aki a Wörthi-tó híres építményei mentén haladó kerékpártúrát választja.

A tájat pompás reneszánsz kori villák uralják, melyek tóra nyíló gyönyörű kilátásukkal már olyan híres emberek munkáit is megihlették, mint Brahms és Mahler. Aki a távot nem szárazföldön, hanem inkább a nyugodt, türkizszínű vízen át szeretné megtenni, az mindenképp próbálja ki a legújabb divatos sportágat, a „Stand-up-paddling”-et, azaz az állva evezést. Közvetlenül a tó körül számos kölcsönző és tanfolyam is várja a vendégeket. A léleknek igazi felüdülést jelent egy látogatás a Werzer fürdőházban. Sehol máshol nem találkozik össze olyan harmóniában a hagyományos a modernnel, mint itt. Az 1895-ben létesült épületet nagy műgonddal újították fel, 2013 óta pedig a modern wellness-fürdők minden előnyét felvonultatja: tavi szaunák, egész évben fűtött medence, hangulatos pihenőoázisok és egy igazi ínyenceknek való étterem teljesíti a vendégek minden óhaját.
www.woerthersee.com

Fitten és élményekkel telve a Klopeiner See körül

A Klopeiner See nyaranta akár 28 fokot is elérő hőmérsékletével az Alpok napos déli oldalán található legmelegebb fürdőtavak egyike. A „Karintiai tavifitness” elnevezésű ingyenes sportprogram a régió valamennyi vendégének rendelkezésére áll. Májustól szeptemberig hétköznapokon különböző sportkínálatok közül lehet választani. Ezek mindegyikén jelen van egy profin képzett kísérő, aki tippekkel, tanácsokkal segíti a résztvevőket. Úszótanfolyamok és a divatos sportok mellett páratlan természeti élményekben gazdag kerékpártúrákat is kínálnak.

Újdonság idén a Hat tó kör. Ahogyan már a neve is elárulja, hat csillogó tó mellett vezet el, hossza 54 kilométer, és felejthetetlen egynapos biciklitúrát jelent az egész családnak. Közbeiktathatók spontán fürdőzések, melyek a verőfényes nyári napokon igazi felüdülést nyújtanak testnek és léleknek. A régió a maga tavacskáival valószínűleg igazi paradicsom a „tóbarátok” számára. Az úszás élményét keresők a családbarát strandfürdőkben, lassan mélyülő partokon és a türkizkék vízben élhetnek át feledhetetlen pillanatokat.
www.suedkaernten.at/de/region/seen/klopeiner-see/

Oázis a romantika kedvelőinek – a Millstatti-tó

Élvezni a kettesben eltöltött időt, lazítani és elmerülni a Millstatti-tó tiszta, ásványi anyagokban gazdag és meleg vizében – ez az igazi életöröm, nagy adag könnyedséggel vegyítve. Feledhetetlen élményt nyújt az öböltúra Gottfried Strobellel. Amikor a hajnali órákban a tó felett az utolsó alacsony ködfoltok is eloszlanak, ő már javában dolgozik azon, hogy vízre engedje nagy szeretettel, kézzel faragott evezős csónakjait. Ezekkel a csónakokkal haladnak aztán evezőcsapásról evezőcsapásra a tavon, amelyet a reggeli napfény szikrázó tengerré varázsol.

A romantikus öblök mentén, a hatalmas fák koronái alatt siklik a csónak a tó legszebb, rejtett zugai felé. A páratlan élményt egy csobbanás teszi teljessé a 26 fokos vízben. A pihenésre vágyók látogatást tehetnek a közvetlenül a tó partján fekvő I. Karintiai Fürdőházban. Fűtött szabadtéri medence, négy különböző tematikus szauna, tepidárium, sós gőzfürdő, valamint mézes felöntések és gránátkőmasszázs gondoskodik a jól megérdemelt élvezetről. A gránátkő azonban, amelyet a szerelem tűzkövének is neveznek, nem csak a fürdőházban található meg, hanem az enyhe lankákkal övezett Millstätter Almon, a millstatti alpesi legelőn is, amelyről a túra során a tó felett messze ellátva gyönyörködhetünk a panorámában.
www.millstaettersee.at

Élményfürdőzés Karintia szívében: az Ossiacher See és a Faaker See

Faaker See

Faaker See

A Faaker See látványát a meleg víz türkizkék csillogása teszi páratlanná. Ausztria legdélebben fekvő és legtöbb napos órát számláló tavát „déli tónak“ is becézik. A tóra a legszebb kilátás egy napfelkelte-túra alkalmával nyílik a tó felett magasodó hegyről, a Mittagskogelről. Mindenképpen megéri megmászni a hegyet, ha a hajnali órákban feljutunk a csúcson felállított hatalmas kereszthez, és végignézhetjük, ahogyan a Nap a horizont fölé emelkedve arany fénybe borítja a tájat és annak tóvölgyeit. Szintén felejthetetlen tavi élményt nyújt a kenutúra a tó úgynevezett „Everglad“-jein át, melynek során izgalmas dolgokat tudhatunk meg az ott élő állat- és növényvilágról. Akit immár teljesen hatalmába kerített a tó varázsa, az megajándékozhatja magát egy üdüléssel a tó romantikus szigeti hoteljében.
Faaker See

Ossiacher See

Tizenegy kilométer hosszú, és ezáltal a villachi régió legnagyobb tava az Ossiacher See. A tó nem csak arról híres, hogy a „Carinthischer Sommer“(Karintiai nyár) elnevezésű zenei fesztiválnak ad otthont, de sportkínálata is közismert.

Itt a vízisportok minden fajtáját űzhetjük. Különösen a szörfösök értékelik a tó kitűnő adottságait. De a tónak a parton is megvannak a maga előnyei. 

Michael Stabentheiner; Kärnten Werbung
Stift Ossiach

Stift Ossiach

Region Villach
Radpause am Ossiacher See

A 27 kilométer hosszú kerékpárút, amely körbevisz a tóparton, pompás kirándulást jelenthet az egész család számára. A repülés kezdő szerelmeseinek pedig a közelben fekvő Gerlitzen Alm kínál légi szórakozást: jó termikus adottságai miatt az alpesi legelő a siklóernyősök kedvelt találkozóhelye. Vajon mi lehet szebb annál, mint tandemugrás közben, profin képzett vezető kíséretében élvezni az alattunk elterülő tó csillogását, és repülni a távoli naplemente felé?
Ossiachersee

Meleg víz és alpesi idill: üdvözöljük a Weissensee partján!

Genussfloß am Weissensee

Weissensee

22 fokot meghaladó hőmérsékletével a Weissensee az Alpok legmelegebb ilyen magasságban fekvő fürdőtava. Kulináris szempontból és a tájat illetően is igazi ünnep az érzékek számára a tutajos élménytúra. Miközben szinte hangtalanul siklanak a vízen, az utazás során a Weissensee halaiból készült finomságokat és gyümölcsös borokat szolgálnak fel a vendégeknek. A legifjabb vendégeket már várja a természeti park vadőre, Robert Röbl. Vele kelhetnek felfedezőútra földön és vízen. A gyerekek az úgynevezett „hal-les” során jobban megismerhetik a vízi élővilágot; tükrözésmentes szemüveglencsék gondoskodnak a hamisítatlan látványról a Weissensee varázslatos víz alatti világában.
www.weissensee.com

Pressegger See

Fischen am Pressegger See

Pressegger See

Kissé délebbre haladva, a festői Gailtal völgyében fekszik a Pressegger See. Itt kisebb és nagyobb gyerekeket is játékkal és szórakozással teli, vidám órákra csábítja a tó partján fekvő 1. Karintiai Élménypark. Titkos tippünk ínyencek számára esténként a tavi taverna, amely minden hétfőn 12 fogásos kóstolómenüvel lepi meg a vendégeket.

Seenschleife Etappe2 01 FranzGERDL RegionMillstaetterSee Buchtenwandern
FranzGERDL

Karintia, a vízi sportok fellegvára

13 aktív program a vízen és a víz alatt

Tavak, folyók, patakok és források: az Alpok fő vonulatától délre eső, napfényes vidék bővelkedik a vízben. A vízi sportok és élmények terén egészen egyedülálló az a változatosság, amelyet Karintia, Ausztria legdélebben fekvő tartománya kínál. A fürdőzéstől az evezésig, a horgászattól a kóstolásig. Micsoda felfedezőtúra!

Tovább

A mai időjárás, 15. July 2024