Karintia, a tavak paradicsoma: meleg víz és délies könnyedség

Meleg, tiszta víz, aranyló napsugár és egy csipet délies könnyedség – ezek egy igazán élménydús karintiai tóparti üdülés kellékei. Az enyhe éghajlat a fürdővendégeket már kora nyáron is az Ausztria legdélebbi tartományában található számos ivóvíz-tisztaságú fürdőtó karib-tengeri érzetet keltő homokos partjaira csalogatja.

Az Alpok–Adria térség közepén, az olasz-szlovén határon, Karintiában, egyedülálló természeti táj várja a kikapcsolódást és élményeket kereső vendégeket. A számtalan csalogató fürdőtó meleg, tiszta vize gondoskodik az aktív pihenésről és a nyár boldog pillanatairól.

Páratlan élmény és mediterrán hangulat a Wörthi-tónál

Karintia legnagyobb tava számos előnyt egyesít egyetlen helyen. „Látni és látszani" – ez a langyos nyári esték mottója, amikor az utolsó napsugarak aranyló fénybe vonják a tavat, és a vendégek a divatos strandbárnál kortyolgatják első koktéljukat. Ezt követően gasztronómiai élményekkel is kényeztethetik magukat a tópartot körülvevő 27, szakácssapkával kitüntetett vendéglő bármelyikében. A mediterrán hangulathoz illően az alpok–adriai konyha ínyencségeit tálalják fel itt: friss halakkal, például az úgynevezett karintiai tavi pisztránggal kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Az aktív pihenés kedvelőinek változatos kerékpártúrákat kínál a tó környéke, ezekhez versenykerékpár, elektromos kerékpár vagy hegyi kerékpár is választható. Igazi időutazásban lesz része annak, aki a Wörthi-tó híres építményei mentén haladó kerékpártúrát választja.

A tájat pompás reneszánsz kori villák uralják, melyek tóra nyíló gyönyörű kilátásukkal már olyan híres emberek munkáit is megihlették, mint Brahms és Mahler. Aki a távot nem szárazföldön, hanem inkább a nyugodt, türkizszínű vízen át szeretné megtenni, az mindenképp próbálja ki a legújabb divatos sportágat, a „Stand-up-paddling”-et, azaz az állva evezést. Közvetlenül a tó körül számos kölcsönző és tanfolyam is várja a vendégeket. A léleknek igazi felüdülést jelent egy látogatás a Werzer fürdőházban. Sehol máshol nem találkozik össze olyan harmóniában a hagyományos a modernnel, mint itt. Az 1895-ben létesült épületet nagy műgonddal újították fel, 2013 óta pedig a modern wellness-fürdők minden előnyét felvonultatja: tavi szaunák, egész évben fűtött medence, hangulatos pihenőoázisok és egy igazi ínyenceknek való étterem teljesíti a vendégek minden óhaját.
www.woerthersee.com

Fitten és élményekkel telve a Klopeiner See körül

A Klopeiner See nyaranta akár 28 fokot is elérő hőmérsékletével az Alpok napos déli oldalán található legmelegebb fürdőtavak egyike. A „Karintiai tavifitness” elnevezésű ingyenes sportprogram a régió valamennyi vendégének rendelkezésére áll. Májustól szeptemberig hétköznapokon különböző sportkínálatok közül lehet választani. Ezek mindegyikén jelen van egy profin képzett kísérő, aki tippekkel, tanácsokkal segíti a résztvevőket. Úszótanfolyamok és a divatos sportok mellett páratlan természeti élményekben gazdag kerékpártúrákat is kínálnak.

Újdonság idén a Hat tó kör. Ahogyan már a neve is elárulja, hat csillogó tó mellett vezet el, hossza 54 kilométer, és felejthetetlen egynapos biciklitúrát jelent az egész családnak. Közbeiktathatók spontán fürdőzések, melyek a verőfényes nyári napokon igazi felüdülést nyújtanak testnek és léleknek. A régió a maga tavacskáival valószínűleg igazi paradicsom a „tóbarátok” számára. Az úszás élményét keresők a családbarát strandfürdőkben, lassan mélyülő partokon és a türkizkék vízben élhetnek át feledhetetlen pillanatokat.
www.klopeinersee.at

Oázis a romantika kedvelőinek – a Millstatti-tó

Élvezni a kettesben eltöltött időt, lazítani és elmerülni a Millstatti-tó tiszta, ásványi anyagokban gazdag és meleg vizében – ez az igazi életöröm, nagy adag könnyedséggel vegyítve. Feledhetetlen élményt nyújt az öböltúra Gottfried Strobellel. Amikor a hajnali órákban a tó felett az utolsó alacsony ködfoltok is eloszlanak, ő már javában dolgozik azon, hogy vízre engedje nagy szeretettel, kézzel faragott evezős csónakjait. Ezekkel a csónakokkal haladnak aztán evezőcsapásról evezőcsapásra a tavon, amelyet a reggeli napfény szikrázó tengerré varázsol.

A romantikus öblök mentén, a hatalmas fák koronái alatt siklik a csónak a tó legszebb, rejtett zugai felé. A páratlan élményt egy csobbanás teszi teljessé a 26 fokos vízben. A pihenésre vágyók látogatást tehetnek a közvetlenül a tó partján fekvő I. Karintiai Fürdőházban. Fűtött szabadtéri medence, négy különböző tematikus szauna, tepidárium, sós gőzfürdő, valamint mézes felöntések és gránátkőmasszázs gondoskodik a jól megérdemelt élvezetről. A gránátkő azonban, amelyet a szerelem tűzkövének is neveznek, nem csak a fürdőházban található meg, hanem az enyhe lankákkal övezett Millstätter Almon, a millstatti alpesi legelőn is, amelyről a túra során a tó felett messze ellátva gyönyörködhetünk a panorámában.
www.millstaettersee.at

Élményfürdőzés Karintia szívében: az Ossiacher See és a Faaker See

Faaker See

A Faaker See látványát a meleg víz türkizkék csillogása teszi páratlanná. Ausztria legdélebben fekvő és legtöbb napos órát számláló tavát „déli tónak“ is becézik. A tóra a legszebb kilátás egy napfelkelte-túra alkalmával nyílik a tó felett magasodó hegyről, a Mittagskogelről. Mindenképpen megéri megmászni a hegyet, ha a hajnali órákban feljutunk a csúcson felállított hatalmas kereszthez, és végignézhetjük, ahogyan a Nap a horizont fölé emelkedve arany fénybe borítja a tájat és annak tóvölgyeit. Szintén felejthetetlen tavi élményt nyújt a kenutúra a tó úgynevezett „Everglad“-jein át, melynek során izgalmas dolgokat tudhatunk meg az ott élő állat- és növényvilágról. Akit immár teljesen hatalmába kerített a tó varázsa, az megajándékozhatja magát egy üdüléssel a tó romantikus szigeti hoteljében.
www.faakersee.at/

Ossiacher See

A 27 kilométer hosszú kerékpárút, amely körbevisz a tóparton, pompás kirándulást jelenthet az egész család számára. A repülés kezdő szerelmeseinek pedig a közelben fekvő Gerlitzen Alm kínál légi szórakozást: jó termikus adottságai miatt az alpesi legelő a siklóernyősök kedvelt találkozóhelye. Vajon mi lehet szebb annál, mint tandemugrás közben, profin képzett vezető kíséretében élvezni az alattunk elterülő tó csillogását, és repülni a távoli naplemente felé?
www.ossiachersee.info/

Meleg víz és alpesi idill: üdvözöljük a Weissensee partján!

Genussfloß am Weissensee

Weissensee

22 fokot meghaladó hőmérsékletével a Weissensee az Alpok legmelegebb ilyen magasságban fekvő fürdőtava. Kulináris szempontból és a tájat illetően is igazi ünnep az érzékek számára a tutajos élménytúra. Miközben szinte hangtalanul siklanak a vízen, az utazás során a Weissensee halaiból készült finomságokat és gyümölcsös borokat szolgálnak fel a vendégeknek. A legifjabb vendégeket már várja a természeti park vadőre, Robert Röbl. Vele kelhetnek felfedezőútra földön és vízen. A gyerekek az úgynevezett „hal-les” során jobban megismerhetik a vízi élővilágot; tükrözésmentes szemüveglencsék gondoskodnak a hamisítatlan látványról a Weissensee varázslatos víz alatti világában.
www.weissensee.com

Pressegger See

Fischen am Pressegger See

Pressegger See

Kissé délebbre haladva, a festői Gailtal völgyében fekszik a Pressegger See. Itt kisebb és nagyobb gyerekeket is játékkal és szórakozással teli, vidám órákra csábítja a tó partján fekvő 1. Karintiai Élménypark. Titkos tippünk ínyencek számára esténként a tavi taverna, amely minden hétfőn 12 fogásos kóstolómenüvel lepi meg a vendégeket.

A mai időjárás, 30. March 2020

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy