Karintia: Utazás az eredeti ízek gyökereihez

Utazás Ausztria déli csücskébe, mélyen a völgyekbe, az itt lakókhoz és jó ízlésükhöz. Egy utazás a hagyományos élelmiszereket termelőkhöz és az őseiktől származó tudásukhoz és a régi kézművességhez. Kenyérsütés, sajtkészítés, sörfőzés, a gailtali sonka készítése vagy a méhészmunka megfigyelése szerepel a kínálatban.

Idő és nyugalom – mindennapjaink kapkodásában ez a két fogalom egyre lejjebb csúszik a fontossági listán, pedig olykor nem is lenne nehéz ezzel is törődni. Ha pedig ráérősen és időt szakítva még az élvezeteknek is hódolhatunk, akkor már jóval közelebb kerültünk a konyhaművészetek mennyországához. Karintia két völgyében, a Gailtal-ban és a Lesachtal-ban szó szerint otthonos ez a lassúság, ezzel párosulva pedig a konyhaművészet felfedezése és az eredetire vágyakozók kíváncsiságát kielégítő különlegességek. A két völgy látogatói óhatatlanul is időutazást tesznek vissza az ízek gyökereihez.

A hagyományos kézművesség és a régi keletű ismeretek újjáélesztésében élen jár és jó ideje képviseli a különleges termékek filozófiáját Herwig Ertl, szenvedélyes Edelgreiß-i lakos és immáron a „Slow Food Convivium Alpe Adria“ elnöke. Élvezeteinek világát körbelengi a szülőföld illata és betölti az Alpok-Adria térség termelőinek legjava. Ertl a mindennapokban is hű a jelmondatához: „próbáld ki, kóstolj, fedezz fel”, és hozzá sem szabad kapkodva menni, mert a polcai roskadoznak a különleges ínyencségektől.

Utazás az eredeti gyökerekhez

 

Kenyérsütés a Lesach völgyében, Josef Warmuth sajtkészítő munkájának megfigyelése Gailtalban, a Bischofsalmon, a Lesach-völgy fűszereinek kóstolása, a „vidéki kukorica élményének” felfedezése Sepp Brandstätter-nél, sörfőzés, a sonkakészítés vagy a méhészet megtekintése – ezt képviseli a Slow Food Travel Alpe Adria Karintiában. A napot kezdhetjük az utazók élvezetesen lassú reggelijével, majd a Mühlenweg útvonalán kirándulhatunk a Lesach völgyében vagy Hermagor mellett Hans Steinwender sonkakészítő mester munkáját, a különleges gailtali sonka születését csodálhatjuk a „Biedermeier Schlössl Lerchenhof“-ban. Pihenésképpen St. Daniel-ben a Daberer-nél a fűszernövények illatos világában merülhetünk el. Mindezt és még sok minden mást fedezhetünk fel Ausztriának ebben a különleges csücskében a slow food utazási program keretében kínált konyhaművészeti utazásokon. A Gailtal és a Lesach völgye konyhaművészete három kultúra: Olaszország, Szlovénia és Ausztria metszéspontja.

A völgyek konyhaművészeti remekei a legmagasabb színvonalon tanúskodnak a szülőföldhöz való kötődésről. A völgyekben nagyon fontos, hogy legyen kellő idő a termékek éréséhez és elkészítéséhez, a természet és az erőforrások kíméletes használatához. A látogatóknak nem kell semmi mást magukkal hozni, mint csupán időt. És legyünk nyitottak is a régi idők ízeinek felfedezéséhez.

Franz Gerdl
Geschmack der Kindheit - Naturgut Lassen Beeren pflücken

Naturgut Lassen

Sam Strauss; © Kärnten Werbung
Geschmack der Kindheit - Brot backen Lesachtal

Lesachtal