Karintia: Utazás az eredeti ízek gyökereihez

Utazás Ausztria déli csücskébe, mélyen a völgyekbe, az itt lakókhoz és jó ízlésükhöz. Egy utazás a hagyományos élelmiszereket termelőkhöz és az őseiktől származó tudásukhoz és a régi kézművességhez. Kenyérsütés, sajtkészítés, sörfőzés, a gailtali sonka készítése vagy a méhészmunka megfigyelése szerepel a kínálatban.

Idő és nyugalom – mindennapjaink kapkodásában ez a két fogalom egyre lejjebb csúszik a fontossági listán, pedig olykor nem is lenne nehéz ezzel is törődni. Ha pedig ráérősen és időt szakítva még az élvezeteknek is hódolhatunk, akkor már jóval közelebb kerültünk a konyhaművészetek mennyországához. Karintia két völgyében, a Gailtal-ban és a Lesachtal-ban szó szerint otthonos ez a lassúság, ezzel párosulva pedig a konyhaművészet felfedezése és az eredetire vágyakozók kíváncsiságát kielégítő különlegességek. A két völgy látogatói óhatatlanul is időutazást tesznek vissza az ízek gyökereihez.

A hagyományos kézművesség és a régi keletű ismeretek újjáélesztésében élen jár és jó ideje képviseli a különleges termékek filozófiáját Herwig Ertl, szenvedélyes Edelgreiß-i lakos és immáron a „Slow Food Convivium Alpe Adria“ elnöke. Élvezeteinek világát körbelengi a szülőföld illata és betölti az Alpok-Adria térség termelőinek legjava. Ertl a mindennapokban is hű a jelmondatához: „próbáld ki, kóstolj, fedezz fel”, és hozzá sem szabad kapkodva menni, mert a polcai roskadoznak a különleges ínyencségektől.

Utazás az eredeti gyökerekhez

 

Kenyérsütés a Lesach völgyében, Josef Warmuth sajtkészítő munkájának megfigyelése Gailtalban, a Bischofsalmon, a Lesach-völgy fűszereinek kóstolása, a „vidéki kukorica élményének” felfedezése Sepp Brandstätter-nél, sörfőzés, a sonkakészítés vagy a méhészet megtekintése – ezt képviseli a Slow Food Travel Alpe Adria Karintiában. A napot kezdhetjük az utazók élvezetesen lassú reggelijével, majd a Mühlenweg útvonalán kirándulhatunk a Lesach völgyében vagy Hermagor mellett Hans Steinwender sonkakészítő mester munkáját, a különleges gailtali sonka születését csodálhatjuk a „Biedermeier Schlössl Lerchenhof“-ban. Pihenésképpen St. Daniel-ben a Daberer-nél a fűszernövények illatos világában merülhetünk el. Mindezt és még sok minden mást fedezhetünk fel Ausztriának ebben a különleges csücskében a slow food utazási program keretében kínált konyhaművészeti utazásokon. A Gailtal és a Lesach völgye konyhaművészete három kultúra: Olaszország, Szlovénia és Ausztria metszéspontja.

A völgyek konyhaművészeti remekei a legmagasabb színvonalon tanúskodnak a szülőföldhöz való kötődésről. A völgyekben nagyon fontos, hogy legyen kellő idő a termékek éréséhez és elkészítéséhez, a természet és az erőforrások kíméletes használatához. A látogatóknak nem kell semmi mást magukkal hozni, mint csupán időt. És legyünk nyitottak is a régi idők ízeinek felfedezéséhez.

 

 

Franz Gerdl; © Kärnten Werbung
Geschmack der Kindheit - Naturgut Lassen Beeren pflücken

Naturgut Lassen

Naturgut Lassen

Sam Strauss; © Kärnten Werbung
Geschmack der Kindheit - Brot backen Lesachtal

Lesachtal

Lesachtal

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy