Gyermekkorom varázsa

Fagyasztott pizza, hamburger és társaik. Sok mai gyerek számára valószínűleg a gyorsétteremi ételek jelentik a fiatalkor meghatározó ízvilágát. Okostelefonok és táblagépek a játszótársaik, a kanapé a rétjük…

Ám ha visszapillantunk, mit látunk? Ahogy legjobb barátainkkal fára mászunk, tutajt építünk, majd a tóparton frissen sült kenyeret, édesen illatozó paradicsomot, s magunk szedte málnát falatozunk… Ismét gyermekek lehetünk. Karintiában. Hogy azoknak az időknek a szép emlékeit megoszthassuk, együtt ismét felelevenítsük, vagy teljesen újra felfedezzük.

Fresh apples

A gyermekkor a szabadság és bizalom érzéséről szól. Arról, amikor a meleg nyári réten mezítláb futkosunk, nevetve a puha fűbe zuhanunk, felpillantunk az égre, s a déli felhőkben ötletes alakokat fedezünk fel. S bár még néhány fűszál bújik meg kócos hajunkban, de nemsokára már a szülők és a nagyszülők hívó szavát követjük. Mert a piknik már készen áll: várnak ránk az Alpok-Adriai konyha friss, helyi hozzávalói. Itt, az Alpok déli oldalán, a romantikus hegyi falvakban és a tóvölgyekben a hagyományok őrzésére és a házi készítésű ételekre helyezik a hangsúlyt. 

Ezért időt hagynak a terményeknek. Időt a beérésre, a növekedésre. S évekkel később, amikor délre utazunk, mi magunk is kellő időt szánunk arra, hogy egy nyaralás erejéig újra gyermekek lehessünk. Hogy feleleveníthessük a „gyermekkor ízét”. Valaha kíváncsian pillantottunk át a szívélyes házigazdák válla felett, amikor friss kenyeret sütöttek, s izgatottan vártuk, míg aranybarnára sülve ki lehetett venni a sütőből. Az az összetéveszthetetlen illat, mely azután az egész házat belengte! Egy illat, mely ismét feleleveníti a nyaralás szép, gondtalan pillanatainak boldog emlékét.

Afritzer See

A gyermekkor a felszabadultság érzéséről is szól. Arról, amikor barátainkkal a nyári esőben a tó meleg vízébe ugrunk, majd saját készítésű horgászbottal boldogan próbáljuk meg elkapni az egyik fürge halat. Valamivel higgadtabban ma is csodálatosan gondtalan napokat élhet át. Élje át újra ezt a kalandos érzést barátaival, gyermekeivel. Izgalommal telve fedezzen fel titkos helyeket Karintia természeti és kulturális tájában, barangoljon fénnyel teli erdőkben, csodálja meg a varázslatos vízeséseket, és természetesen merjen belépni a dübörgő víz mögé.

Pyramidenkogel Wörthersee

Mert ki tudja, talán egy elvarázsolt barlang rejlik ott. Settenkedjen legendákból ismert várak és kastélyok körül, közben kockáztasson meg egy pillantást a nagy, ódon falak mögé, hisz épp valami zaj hallatszott onnan, nem? Másszon fel a fák koronájáig, bizonyítsa be, hogy bátor, érezze magát nagynak és hősiesnek. Hagyja álmait szabadon szárnyalni, s rögtön saját maga is rugaszkodjon el, hogy repülés közben egész Karintiát megtekinthesse, mint például a Wörthi-tó mellett található Pyramidenkogel kilátóból.

Wörthersee

Csak, hogy kicsit később elmerüljön a tó csillogó vízében, ahol csak a varázslatos, türkizkék víz veszi körül. Majd derítsen fel idilli szigeteket csónakon, miközben a meleg napsugarak mindenhová elkísérik. Könnyed örömmel élvezze a gondtalan nyári napokat családjával, csakúgy, mint a régi szép időkben.

Végső soron a gyermekkor a biztonság érzését adja. Itt Karintiában, ahol ismét rátalálunk „gyermekkorunk varázsára”, s az általa okozott öröm vidám nevetést varázsol arcunkra. Gondtalanul, mint gyermekkorunkban. 

A mai időjárás, 23. February 2018

  • 09:00 snow
  • 12:00 light snow
  • 15:00 light snow
  • 18:00 cloudy
  • 21:00 cloudy