Gyermekkorom varázsa

Fagyasztott pizza, hamburger és társaik. Sok mai gyerek számára valószínűleg a gyorsétteremi ételek jelentik a fiatalkor meghatározó ízvilágát. Okostelefonok és táblagépek a játszótársaik, a kanapé a rétjük…

Ám ha visszapillantunk, mit látunk? Ahogy legjobb barátainkkal fára mászunk, tutajt építünk, majd a tóparton frissen sült kenyeret, édesen illatozó paradicsomot, s magunk szedte málnát falatozunk… Ismét gyermekek lehetünk. Karintiában. Hogy azoknak az időknek a szép emlékeit megoszthassuk, együtt ismét felelevenítsük, vagy teljesen újra felfedezzük.

Fresh apples

A gyermekkor a szabadság és bizalom érzéséről szól. Arról, amikor a meleg nyári réten mezítláb futkosunk, nevetve a puha fűbe zuhanunk, felpillantunk az égre, s a déli felhőkben ötletes alakokat fedezünk fel. S bár még néhány fűszál bújik meg kócos hajunkban, de nemsokára már a szülők és a nagyszülők hívó szavát követjük. Mert a piknik már készen áll: várnak ránk az Alpok-Adriai konyha friss, helyi hozzávalói. Itt, az Alpok déli oldalán, a romantikus hegyi falvakban és a tóvölgyekben a hagyományok őrzésére és a házi készítésű ételekre helyezik a hangsúlyt. 

Ezért időt hagynak a terményeknek. Időt a beérésre, a növekedésre. S évekkel később, amikor délre utazunk, mi magunk is kellő időt szánunk arra, hogy egy nyaralás erejéig újra gyermekek lehessünk. Hogy feleleveníthessük a „gyermekkor ízét”. Valaha kíváncsian pillantottunk át a szívélyes házigazdák válla felett, amikor friss kenyeret sütöttek, s izgatottan vártuk, míg aranybarnára sülve ki lehetett venni a sütőből. Az az összetéveszthetetlen illat, mely azután az egész házat belengte! Egy illat, mely ismét feleleveníti a nyaralás szép, gondtalan pillanatainak boldog emlékét.

A gyermekkor a felszabadultság érzéséről is szól. Arról, amikor barátainkkal a nyári esőben a tó meleg vízébe ugrunk, majd saját készítésű horgászbottal boldogan próbáljuk meg elkapni az egyik fürge halat. Valamivel higgadtabban ma is csodálatosan gondtalan napokat élhet át. Élje át újra ezt a kalandos érzést barátaival, gyermekeivel. Izgalommal telve fedezzen fel titkos helyeket Karintia természeti és kulturális tájában, barangoljon fénnyel teli erdőkben, csodálja meg a varázslatos vízeséseket, és természetesen merjen belépni a dübörgő víz mögé.

Mert ki tudja, talán egy elvarázsolt barlang rejlik ott. Settenkedjen legendákból ismert várak és kastélyok körül, közben kockáztasson meg egy pillantást a nagy, ódon falak mögé, hisz épp valami zaj hallatszott onnan, nem? Másszon fel a fák koronájáig, bizonyítsa be, hogy bátor, érezze magát nagynak és hősiesnek. Hagyja álmait szabadon szárnyalni, s rögtön saját maga is rugaszkodjon el, hogy repülés közben egész Karintiát megtekinthesse, mint például a Wörthi-tó mellett található Pyramidenkogel kilátóból.

Csak, hogy kicsit később elmerüljön a tó csillogó vízében, ahol csak a varázslatos, türkizkék víz veszi körül. Majd derítsen fel idilli szigeteket csónakon, miközben a meleg napsugarak mindenhová elkísérik. Könnyed örömmel élvezze a gondtalan nyári napokat családjával, csakúgy, mint a régi szép időkben.

A mai időjárás, 25. January 2020

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy