A Karintiai alpok-adriai konyha.

Karintiában, az Alpok napos déli lankáin mindig is ez volt a jelszó: örömmel élni és felszabadultan élvezni az életet. A karintiai alpok–adriai konyha, amelyben a régiókból származó friss hozzávalókat szezonális jelleggel, régi konyhai hagyományok alapján, de újraértelmezve vegyítik össze ízletes egésszé, ilyen élvezeteket kínál minden mennyiségben. A bor, a must és a pálinka szintén házi készítésű Karintiában.

Steinthaler_Kaernten_Werbung
Beim Reindling backen

Kärntner Reindling

Kärntner Reindling

FranzGERDL_Kaernten_Werbung
Kaerntner Reindling

Karintiában, ahol három ország – Karintia, a Friuli–Venezia Giulia régió és Szlovénia – étkezési kultúrája érezteti hatását, főként friss és helyi termékeket dolgoznak fel ízletes fogásokká. Ahogyan az egy autentikus konyhától elvárható, az alpok–adriai konyha ételeinek izgalmas választékában a különböző régiók és az egyes évszakok egyaránt nyomon követhetők. 

A finom ízek nem ismernek határokat! Aki kitérőt tesz a szomszédos Olaszországba vagy Szlovéniába, újra és újra rá fog bukkanni a karintiai specialitások „rokonaira“. A karintiai Käsnudelt olasz változatban ravioliként tálalják, a szlovén „pohaca”-ról és Friuli tartomány „gubana”-járól pedig a mazsolával, fahéjjal és cukorral töltött, kelt tésztából készült karintiai sütemény, a reindling jut eszünkbe.

Lavanttal

Hüttenkulinarik

A számos igazán különleges karintiai szezonális finomságra példa a lavanttali spárga, amelyet már április elejétől kézzel szednek. Nem csupán a hetivásárokon kapható, de közvetlenül a termelőktől is meg lehet vásárolni. Ráadásul a helyi vendéglősök mennyei fogásokat készítenek a lavanttali spárgából. A karintiai szezonális konyha másik jellegzetessége a helyi erdők vadjaiból, főként szarvasból és őzből készült specialitások sora. Különösen kiválónak számít a Metznitztalból származó vadhús. 

A mezőgazdasági idények váltakozásához Karintiában szorosan kapcsolódnak az egyházi tradíciók is, amelyek meghatározóak a regionális konyhában: ez tükröződik például a húsvéti tálban, amely sonkát, tormát és reindlinget tartalmaz, a tojástól sárgálló búcsúi levesben vagy a karintiai biogazdaságokból származó ropogós Martini-libában. Kétségkívül egész évben élvezhető viszont a karintiai Käsnudel, egy hagyományos fogás burgonyás-túrós töltelékkel, amely turbolyával és mentával fűszerezve nyeri el összetéveszthetetlen ízét. Tölteléke régióról régióra, receptről receptre változik, készítési módja gyakran anyáról lányra száll.

Kulinarik

Ünnepek és vásárok

A regionális konyha megízlelésére nem csak a helyi vendéglátóhelyek szívélyes vendégszeretete által van lehetőség, melyeknek skálája a termelői borkimérésektől az ősi menedékházakon át a tóparti hippi művészlokálokig és a három szakácssapkával kitűntetett éttermekig terjed. Az évek óta megrendezésre kerülő konyhaművészeti fesztiválok során is kiélvezhetik az igazi ínyencek a híres karintiai vendégszeretetet és kedélyességet.

Íme, néhány ilyen fesztivál a kínálatból: gurktali sonkafesztivál, Had’nherbst, marhafesztivál az Ossiacher Tauernben, az irscheni fűszerfesztivál vagy a nötschi polentafesztivál. Garanciát jelentenek azonban a helyi konyhaművészettel való felejthetetlen találkozásokra a hetenként megrendezésre kerülő karintiai termelői vásárok is, ahol az ízletes termények mellett tanácsokkal és anekdotákkal is szolgálnak a termelők.

Karintia, az élvezetek földje

Aki végigkóstolja a karintiai alpok-adriai konyhaművészet remekeit, az nem fog meglepődni azon, hogy Lesachtal és Lavanttal között számos élményrégió van, melyek a kiváló minőségű regionális kulináris különlegességeket állítják a középpontba. A „Genussland Kärnten” (Karintia, az élvezetek földje) gyűjtő-márkanév alatt számos terméket foglalnak össze, amelyeket pontosan meghatározott kritériumok alapján termesztenek, érlelnek és dolgoznak fel. 

Ezek kínálata a gailtali szalonnától és a nockbergi havasi marhától a jauntali hajdináig és a lavanttali almaborig terjed. Igazán kivételes kulináris élménynek számít a glockneri bárány, amelynek húsa az akár 3000 méteres tengerszint feletti magasságban történő legeltetésnek és az alpesi fűszernövényeknek köszönhetően egészen különlegesen finom ízt nyer. További specialitás a karintiai tavi pisztráng, amelyet csupán négy kiválasztott felső-karintiai halgazdaságnak van joga tenyészteni és feldolgozni. A tavi pisztráng húsának legkiválóbb minőségét a tiszta hegyi vízben, alacsony hőmérsékleten történő lassú növekedés garantálja.

A bor, a must és a cirbolyapálinka nagy hagyományra tekint vissza

Karintia válasza az olasz Frizzantéra a lavanttali almabor, amelyet olyan régi jó almafajtákból állítanak elő, mint a babalma, a lavanttali banánalma vagy a Schmidberger. Az almák musttá és pálinkává történő feldolgozásának titka nemzetségről nemzetségre öröklődik, a gyümölcsfeldolgozás központjává és minőségbiztosítási intézetévé a lavanttali St. Paulban található Zogglhof lépett elő.

A karintiai bortermelés több mint 1000 éves múltra tekint vissza. Miután sokáig feledésbe merültek, a karintiai borok most néhány év óta igen sikeres visszatérést ünnepelhetnek.

 

 

 

Az ízletes szalonnát, kolbászt, kenőmájast és sajtot tartalmazó hagyományos karintiai uzsonna lezárását általában egy étkezés utáni koktél jelenti. Különösen kedveltek a karintiai terményekből készült, válogatott pálinkák. Aki a hagyományos cirbolyapálinkát választja, olyan pálinkát kóstolhat, amelynek enyhén gyantás ízéért egy speciális fenyőfajta tobozai felelősek. A híres Gurktaler Alpenkräuter is igazi karintiai specialitás, amelyet hagyományos recept szerint, a gurki dómnál minden év augusztusában szedett gyógyfüvekből állítanak elő.

A kenyér mint világörökség
Talán már 10 000 éves is megvan a lesachtali kenyérsütés művészete. A nyers gabonamagot évszázadok óta változatlan módon dolgozzák fel ízletes kész kenyérré, sőt a módszer 2010-ben a szellemi kulturális örökség részeként az UNESCO védelme alá is került.

 

 

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Brot backen im Lesachtal

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Mädchen genießen das frische Brot im Lesachtal

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy