Információs telefon

Tippek országúti kerékpározáshoz

Ausztria legdélebbi tartománya, Karintia igazán vonzó feltételeket kínál az országúti kerékpározáshoz. Az Alpok déli oldalán az enyhe klímának köszönhetően már márciustól hosszú túrákat tehetünk, és a szezon legtöbbször novemberig tart. Az Alpok–Adria térség egyedülállóan szép hegy- és tóvidékén ráadásul az útvonalak változatossága is garantált. Ausztria napsütötte délvidéke számtalan nagyszerű túrát tartogat az országúti kerékpárosoknak. Ezek többnyire kis forgalmú utakon és csodás természeti környezetben vezetnek, a Hohe Tauern Nemzeti Park büszke hegycsúcsaitól kezdve a Nockberge szelíd hegyhátain át egészen a széles völgyekben megbúvó kristálytiszta és akár 28 fokra is felmelegedő tavakig. Karintiában minden teljesítményszinthez megtalálható a megfelelő útvonal. Ugyanúgy van lehetőség több órán át sík terepen tekerni a csodaszép tavak mentén, mint a Großglockner alpesi panorámaúton felkapaszkodni Ausztria legmagasabb hegyére. Az enyhe klíma, a karintiai Alpok–Adria konyha ízletes fogásai, valamint a tartomány határain kívülre, a szomszédos Olaszországba és Szlovéniába tett kirándulások garanciát jelentenek az élményteli, mágikus pillanatokra.

Rennrad am Ossiacher See

Ossiacher See

Alpesi utak és hágók felfedezése országúti kerékpárral

A Großglockner alpesi panorámaút minden kétséget kizáróan egész Európa egyik legszebb alpesi útja. A túra a Mölltalban található Döllachon át vezet, ahol egy kényelmes emelkedőt követően érkezünk meg Heiligenblutba, az ismert hegymászófaluba. Innen közvetlenül a Hohe Tauern Nemzeti Park közepe felé vesszük az irányt, elhaladunk a Ferenc József császár magaslat mellett, hogy a Hochtorra (2756 m) felérve megcsodálhassuk Ausztria legmagasabb hegyét, a Großglocknert (3798 m).

A vidék egy további fénypontja a Nockalkmstraße, amely már májustól nyitva áll az országúti kerékpárosok előtt. Az igazi klasszikusnak számító hegyi út csodás alpesi vidékeken át kanyarog a bioszférapark érintetlen környezetében. Igazi titkos tippnek számít a Karni-Alpokban található Dolomit út, amely Karintiából Olaszországba vezet, majd vissza két csodálatos hágón át. A kerékpárosokat geológiai különlegességek, történelmi emlékek, valamint az olasz La Carnia régió kis települései kísérik útjukon.

További nagyszerű választás országúti kerékpárosoknak a Dobratschon található Villachi alpesi út, amelynek már a melegebb tavaszi hónapokban nekivághatnak a bringások. A 2000 méter magas hegyről csodás kilátás nyílik az egész tartományra. Az energiaraktárak feltöltéséről a Rosstrattenstüberl és az Aichingerhütte házi készítésű finomságai gondoskodnak.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Grossglockner Hochalpenstraße

Három ország egy nap alatt

Dél-Karintiában számtalan hágó és alpesi út vezet Szlovéniába és Olaszországba, amelyeken nagyszerű túrákat tehetünk országúti kerékpárral.

Három országon át egy nap alatt. Ez háromszoros élmény: különleges felfedezések kulturális, természeti és kulináris szempontból egyaránt. A „3-Länder-Tour” (3-ország-túra) Villachból indul és kis forgalmú utakon át vezet egészen az olasz határig.

Tarvisiónál bekanyarodik egy romantikus völgybe, amely az idilli Predil-tóhoz (Lago del Predil) vezet, majd néhány hajtűkanyart követően fel a Predil-hágóra. A hegygerincre felérve már Szlovéniában találhatjuk magukat, a Triglav Nemzeti Parkban. Itt érdemes megállni egy pillanatra és megcsodálni a lenyűgöző hegyi kulisszát. Az útvonal ezt követően a Soča völgyében vezet tovább, amelyet Európa egyik legszebb, türkiz színű folyója vájt az évezredek alatt.

A Vrsič-hágóra történő felkapaszkodásért a Trentatalra nyíló kilátás a jutalom. Ha ezt megcsodáltuk, jöhet egy hosszabb lejtmenet Kranjska Gora irányába. Az utolsó emelkedőt a Wurzen-hágó jelenti, amelyen át visszjutunk Karintiába. Útközben érdemes megfeledkezni egy kicsit az időről, mert aki túl gyorsan teker, az lemarad mindarról, amit ez a csodás és egyedülálló vidék tartogat. Sokkal inkább érdemes átadni magunkat a pillanatnak és hagyni, hogy az Alpok–Adria térség vonzereje magával ragadjon bennünket. Útközben gasztronómiai élményekből sincs hiány:

Tarvisióban ízletes olasz sonkát vagy cappuccinót fogyaszthatunk, míg a sí-világkupafutamokról ismert Kranjska Gorában megkóstolhatjuk a gibanicát, ezt a leveles tésztából készült tradicionális süteményt. A nap megfelelő lezárásaként pedig egy tóparti teraszon ülve eleveníthetjük fel a nap történéseit, miközben a karintiai Alpok–Adria konyha legjobb fogásai közül szemezgetünk. 

Villach Stadt Sonnenuntergang

Villach

A karintiai tavak körül és napfényes fennsíkokon

A karintiai tóvidéken számtalan nagyszerű túra várja az országúti kerékpárosokat. Tökéletesen kitáblázott útvonalak vezetnek például a Faaki-tó környékén, ahol 1987-ben Kerékpár Világbajnokságot is rendeztek, vagy a Klopeini-tónál, amely számos kerékpártúrát kínál a családoknak

Igazi különlegességnek számít a „5-Seen-Rundfahrt” (5-tó-körút), amely a Wörthi-tavat, az Ossiachi-tavat, az Afritzi-tavat, a Brennsee-t és a Millstatti-tavat köti össze egymással. Aki szívesen teker hegynek felfelé, annak feltétlenül érdemes ellátogatnia a Karintia leginkább napsütötte fennsíkján található Diexbe. A hangulatos kis település évi mintegy 2000 órányi napsütéssel büszkélkedhet. 

Az izzasztó hegymenetért cserébe a Jauntalra és Lavanttalra, valamint a Karavankákra, a Steini-Alpokra és a Petzenre nyíló varázslatos kilátás a jutalom. Ugyancsak igazi gyöngyszemeknek számítanak a Karintia gyümölcsöskamrájaként is ismert Lavanttalban található ínyenctúrák. A mintegy 1000 éves gyümölcstermesztő és bortermelő múlttal rendelkező völgyben lépten nyomon kulináris finomságok csábítanak kisebb-nagyobb kitérőkre. A régióból nagyszerű kerékpáros útvonalak vezetnek a szomszédos Stájerországba és Szlovéniába is.

Faaker See mit Mittagskogel

Faaker See

Bookmark this page