Ismerje meg a vidéket és az embereket a karintiai Dráva menti kerékpárúton

A Dráva menti kerékpárút (R1) négy országot köt össze egymással: Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot – „határok nélkül, brez meja, senza confini, bez granica”. A kerékpárút összesen mintegy 510 km hosszan vezet a dél-tiroli Toblacher Feldtől a horvát–szlovén határ közelében található Varasdig, majd 2021-től előre láthatólag egészen Légrádig.

A teljes útvonalból 222 km Karintiában található. Az út teljes hosszában tökéletesen kitáblázott, felülete kiváló (aszfaltos vagy murvával felszórt), nagyrészt Karintia legfontosabb folyóvize, a Dráva mentén halad, miközben változatos, hegyekkel és fürdésre alkalmas tavakkal tarkított tájakban is gyönyörködhetünk. Az Általános Német Kerékpárklub (ADFC) a Dráva menti kerékpárutat 2016-ban ötcsillagos minőségű kerékpár-útvonalnak minősítette.

FranzGERDLKaernten_Werbung
Drauradweg Radgenuss

FranzGERDL
Drauradweg bei Villach

Habár az Ausztria legdélebbi tartományán átvezető kerékpártúra 4 nap alatt is könnyűszerrel teljesíthető, nem érdemes sietni, hiszen akkor nem maradna időnk az út mellett található számtalan különlegesség felfedezésére. A táj és az emberek megismerésének megszámlálhatatlan lehetőségén túl a kerékpárút mentén 50 minősített Dráva menti kerékpáros fogadó is várja a vendégeket, ahol a tartomány Alpok–Adria konyhájának étel-ital különlegességeivel kényeztethetjük magunkat.

Ezek a fogadók a kulináris élményeken túl szálláshellyel is szolgálnak (akár egy éjszakára is), valamint őrzött kerékpártárolókkal és szárítókkal az átnedvesedett ruházatnak, továbbá az elektromos kerékpárok számára az akkumulátor feltöltésére is van lehetőség. Aki a Dráva menti kerékpárút teljes hosszát nem szeretné kerekezve megtenni, vonattal, hajóval vagy a Dráva menti kerékpárút buszjáratával is megtehet egyes szakaszokat. Kérésre túracsomagjaink szállítását is megszervezik.

A Dráva menti kerékpárút tényleges kezdőpontja az Olaszországban található Toblacher Feld. Ez a szakasz szélességének és nem túl meredek lejtésének köszönhetően kisgyermekes családok részére is kiválóan alkalmas. Oberdrauburgnál az „Üdvözöljük Karintiában” tábla fogad minket. Alig néhány kilométert követően máris egy rövid kitérő kínálkozik a Kreuzeck lábánál megbúvó Kräuterdorf am Irschen felkeresésére. Egy rejtett természeti kincs, amelyet látni, hallani, szagolni és ízlelni kell. Innen a Gaitali-Alpok erdővel borított, markáns hegycsúcsokkal tűzdelt vonulatától kísérve Spittal an der Drau felé vezet az út. A város központjában látható reneszánsz Porcia kastély a millstatti régió legjelentősebb történelmi épületei közé tartozik.

„Laza” 40 kilométer Dráva menti kerékpározás után megérkezünk Villachba. A város a szlovén és olasz határ közelében fekszik számtalan kirándulási lehetőséget kínálva minden korosztály és igény számára. Warmbad Villachban a Karintia Termálfürdő (KärntenTherme) termálvize kellemes felüdülést kínál a kerékpározásban elfáradt vádlinknak. A Landskroni várrom az Ossiacher See felett vonzó kirándulási célpont főként a családoknank, ahol a sasröptetés és a majomhegy izgalmas kalandokat ígér. Akik csodálatos kilátásban szeretnének gyönyörködni, azok a Gerlitzen Alpe 2000 méteres csúcsát kényelmesen elérhetik a hegy lábától induló kabinos felvonóval. Végül ezen útszakasz méltó lezárása lehet egy hajókázás az Ossiacher See-n vagy magán a Dráva folyón.

A Villach és Völkermarkt közötti szakasz az egész Dráva menti kerékpárút legváltozatosabb része. Az akár 28 fokra is felmelegedő Wörthersee-hez, Faaker See-hez vagy Klopeiner See-hez tett kirándulás különösen megéri, hiszen egy jó csobbanás feledhetetlen élménnyel kecsegtet. Karintia történelmének elmélyült tanulmányozásához érdemes ellátogatni a Rosegg mellett található Frögbe, a hallstatt-kori sírok látványos lelőhelyéhez. A Rosental völgyében továbbhaladva túlnyomórészt kitűnő minőségű, a gátakra épített utakon közlekedhetünk. Túránk további fénypontja Ferlach, a fegyverművesek világhírű városa.

Érdemes megtekinteni a Dráva ártéri erdőinek változatos növényvilágát, a Karavankákra innen nyíló lélegzetelállító kilátást, Völkermarkt városi múzeumát vagy Európa legmagasabb vasúti hídját is. És ez csupán néhány azokból az élményekből, amelyre Dél-Karintiában szert tehetünk a Dráva menti kerékpárúton. A Klopeiner See, Ausztria legmelegebb vizű tavának a környékén évek óta kiemelt figyelmet kapnak a kerékpárosok, ezért az ízig-vérig sportolókra és az élménykerékpárosokra egyaránt nagyszerű feltételek várnak a természetben töltött változatos és pihentető üdüléshez. A kitűnően kiépített kerékpárút-hálózatot akár egyénileg, akár kerékpáros túravezetővel is feltérképezhetjük.

Mountainbike am Flow Country Trail

Flow Counry Trail

Új élményekre vágyna? A folyótól felkerekezne a hegyre? A tíz kilométer hosszú és 1000 méteres szintkülönbséget jelentő Petzen Flow Country Trail az egyik leglátványosabb kerékpáros ösvény Európában. Akinek nem teljes a hegyikerékpáros felszerelése, az a Petzen felvonó völgyállomásán kölcsönözhet is.

Az osztrák határtól, Lavamündtől körülbelül egy-két napos túrával lehet elérni Maribort. A szlovén fővárosból a Dráva menti kerékpárút utolsó szakasza a horvátországi Varasdba vezet. Szlovénia és Horvátország egyaránt gőzerővel dolgozik a kerékpárút minőségi fejlesztésén, így a tervek szerint 2021-ra a Dráva menti kerékpárút a szlovéniai Dravogradtól a Mura és a Dráva Légrád melletti összefolyásáig elkészül.

Drauradweg bei Villach
Region Villach

Új: Karintia rent e-bike

2018 óta Karintia igazán különlegesnek és egyedülállónak mondható: sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint Ausztria legdélebben fekvő tartományában. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 50 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.). Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik.
Foglalás: www.kaernten-rent-ebike.at 

Drauradweg
GertSTEINTHALER_KaerntenWerbung

További felvilágosítás:

Kärnten Radreisen – a szervezett kerékpárutak szakértője Karintiában a www.kaernten-radreisen.at  honlapon.

További információk a kerékpározásról a www.drauradweg.com, kerekpar.karintia.com és a www.touren.kaernten.at oldalakon.

A kerékpárút közvetlen közelében sorakozó számtalan látványosságra is érvényes a Karintia-kártya. A több mint 100 karintiai kirándulóhelyen és látványosságnál használható kártya 2019. április 5-tól október 27-ig érvényes. A heti kártya ára felnőtteknek 41 euró, gyermekeknek 21 euró. www.kaerntencard.at  

A mai időjárás, 19. November 2019

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy