„Bakancslista“ az élménydús karintiai télhez

1. Síelés

Bad Kleinkirchheim

A kezdőtől az újrakezdőig vagy a mesteri síelőkig mindenki megtalálja a magának valót, amikor a karintiai síelésről van szó. A változatosságot a hozzávetőlegesen 30 karintiai és kelet-tiroli sívidék, valamint a több mint 800 kilométernyi hóbiztos és jól karbantartott pálya szavatolja. Mindezt egyetlen síbérlettel, a „TopSkiPass“-szal élvezhetjük. 

Felejthetetlen havas élményekről gondoskodnak a a látogató kedve, képessége és igénye szerint a hatalmas, háromezer méter fölé magasodó hegycsúcsok között kijelölt magashegyi pályák, a családoknak szánt széles lankák vagy a buckapályák és félcsövek is, de a szűzhó kedvelői és a freeriderek ne feledkezzenek meg az érintetlen lejtőkről sem.

2. Túrázás a sívidékek között

Nockberge-Trail

Újdonság a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket, Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő sítúraútvonal. Olyan sítúrázóknak ajánljuk, akik komótos, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell tervezni.

Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatunk, ezért minden szakaszon ki lehet váltani egy-egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge túrán más többnapos sítúrával ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban éjszakázunk.

3. Korcsolyázás a befagyott tavakon

PeterBURGSTALLER_OesterreichWerbung

Weissensee

Weissensee

Weissensee Information

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a curlingesek. 

Ausztria legdélibb szövetségi tartományában található a legnagyobb természetes befagyott vízfelület Európában, ahol 2018-ban immáron harmincadszor rendezik meg az Alternatív Holland 11-város Túrát: itt akár 5.000 holland korcsolyázó is összeméri erejét a gyorskorcsolyázásban, a királykategóriában akár 200 kilométeres távon is. www.weissensee.com

4. A mindennapokban élő hagyományok megismerése

Michael Stabentheiner_Kaernten_Werbung
Katschberger Adventweg

Katschberger Adventweg

Katschberger Adventweg

Kärnten Werbung

Pyramidenkogel

Pyramidenkogel

© Kärnten Werbung

Veldener Advent

Veldener Advent

Karintia-szerte számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a tavak mentén, a városokban és a hegyekben is ráhangolódjunk a karácsonyra az adventi rendezvényeken és karácsonyi piacokon. Ezek közül is kiemelkedő a Katschbergi Adventi Útvonal, amely az eredeti karácsonyi ünnepet helyezi előtérbe. A giccset és mindenféle árusítást mellőző téli sétaúton mindegyik nagy szeretettel kialakított stációt egy-egy karácsonyi témakörnek szentelik.

A romantikus hajlamúaknak a „Felhők feletti advent” ajánlott a Pyramidenkogelen és a Millstätter See melletti Kap 4613-on. A hagyományőrzők naptárában kitüntetett helye van a gegendtali harangozóknak, Karintia egyes tavainál ápolt karácsonyfa-elsüllyesztés szokásának, valamint a csillagéneklésnek Heiligenblutban, ami 2010 óta az UNESO szellemi világörökséghez tartozik.

5. Élvezze a „Varázslatos pillanatokat“ a természetben

Dobratsch

Hallott már a Karintiában, a természetben rendezett „Varázslatos pillanatokról”? Ez 12 színvonalas programot jelent természeti élményekkel szerte Karintiában, képzett vezetők irányításával. A vezetők nem csupán a biztonságról gondoskodnak a terepen, hanem szívesen árulják el a vidék és az ott lakók különlegességeit és gondoskodnak a kiegészítő szolgáltatásokról is: a szállításról, az étkeztetésről és a kiegészítő felszerelésekről. 

A kínálat rendkívül széles, a napkelte-túráktól az állatmegfigyelésen át a téli borfelfedező túrákig terjed. A csoportos programok mellett a természetközeli aktív pihenés karintiai túravezetői természetesen egyéni foglalásra is rendelkezésre állnak.

6. Téli wellness a fürdőkben és a tavaknál

Badehaus in Millstatt

Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellness-kínálat. Az egyik legszebb élményt a Karintiai Fürdőház jelenti a Millstätter See mellett: a nagyméretű üvegablakok miatt télen is lenyűgözően kézzel fogható a napfényben fürdő tópart panorámája. Az átfogó felújítást követően újranyitott a St. Kathrein fürdő Bad Kleinkirchheimben. 

Ez a fürdő rendelkezik a legnagyobb vízfelülettel és a leghosszabb élménycsúszdával a karintiai fürdők körében, de tágas szaunavilága mellett masszázst és szépségápolást is kínál.És ha már a fürdésnél tartunk: páratlan élmény a hableányúszás a Kärnten Thermében vagy a fűtött szállodai tóparti medencékben úszás a Wörthersee és a Millstätter See mellett vagy a Turracher Höhe csúcsán. A természetkedvelő helyiek titkolt kedvence a Maibachl termálforrás Warmbad Villachban, ami csak tartósan csapadékos időben és hóolvadás után ered meg.

7. Amikor beköszönt az éjszaka Karintiában

Dobratsch

A téli napok Karintiában csupa szórakozást, temérdek kalandot és számtalan izgalmas és gyakran új élményt nyújtanak. Ezek a szép érzések akkor sem szakadnak meg, amikor a Nap másnap reggelig a hegyek mögé bújik. Valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria déli vidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást: ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra a három ország közös határvidékén, a Dreiländerecknél. 

Ezen kívül teliholdas hótaposós túrára is várják a vendégeket (például Dobratschban) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems vidékén). Merőben új benyomások várják a látogatókat a „Csillagok éjszakáján” vagy a reflektoros jégfal-mászáson Heiligenblutban vagy a teliholdas felöntés a Kärnten Thermében Villachban. A sífutók pedig Heiligenblutban a Sonnblickloipe pályán éjszaka is hódolhatnak a kedvtelésüknek.

8. Újedonságra vágyik? Talán sífutásra?

Carnica-Region Rosental_Jörg Schmöe

Bodental

Bodental

Kärnten Werbung

Dobratsch

Dobratsch

A sífutás fejleszti az erőnlétet, a kondíciót és a koordinációs képességet, ráadásul az anyagcserét is felgyorsítja, erősíti az immunrendszert és beindítja a zsírégetést. Arról nem is beszélve, hogy a friss levegőn végzett mozgás ápolja a lelket is. Kedve támadt valami újat kipróbálni? 

Sífutópályát Karintia-szerte minden magasságban talál a völgyekben és a hegyekben, minden magasságban, optimális feltételeket kínálva a kezdőknek és haladóknak egyaránt. A Magas-Tauern Nemzeti Park, Weissensee, Bad Kleinkirchheim, Rosental vagy Katschberg is mind kínál sífutó pályákat. Külön sífutó központot kínál az Alpenarena Villachban, a St. Jakob a Rosental völgyében, a Nassfeld-Pressegger és a Pirkdorfer tavaknál.

9. Romantikus magashegyi menedékházak és kóstoló Karintia alpesi-adriai konyhájából

A pályák mentén számos betérő várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket. Karintia alpesi-adriai konyhaművészetében a környékbeli friss alapanyagokat párosítják az ősi főzési hagyományokkal, újraértelmezve egy ízletes egésszé. A bor, a must és a gyümölcspárlat is gyakran házi készítésű Karintiában. 

A valóban hiteles konyhához méltóan mind az egyes térségek eltérő sajátosságait, mind az évszakok váltakozását tükrözi a konyhai kínálat. Feltétlenül érdemes megkóstolni a karintiai sajtos nudlit, a hazai tenyésztésű halakat mint például a karintiai lazacot és vitézhalat, vagy a ritschert egytálételt, a helyi vadétel-különlegességeket, a gailtali sonkát, a reindlinget és a cirbolyapárlatot. 

A 2018/2019-es téli szezontól vezetjük be a Karintiai Téli Kártyát.

Akár a lélegzetelállító karintiai téli tájat szemléli a Pyramidenkogel-ról, pihentető órákat tölt egy termálfürdőben vagy vezetett hótaposós túrákat tervez – a Karintia Téli Kártyával mindenki megtalálja a magának valót! 

Az együttműködő partnerek közé tartozik többek között a Happ hüllő-állatkert, a Heide Schneealp Falkert, a Modern Művészetek Múzeuma vagy a Gerlitzen gondolás felvonó. A Karintia Téli Kártya 39 eurótól kapható. További felvilágosítás: www.kaerntencard.at

A mai időjárás, 18. February 2019

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy