Felszabadult családi üdülés Karintiában:

Testmozgással az érintetlen természetben, felfedezésekkel és sok-sok meglepő élménnyel.

Rejtőzzünk egy jókora szénaboglyában vagy túrázzunk a lankás dombtetőkön. Szemléljünk a naplementét vagy élvezzük a piknikezés hirtelen jött ötletét a tóparton. Figyeljük meg a zergéket és mormotákat saját természetes világukban vagy csak – becsukott szemmel – ugorjuk a stégről a meleg vizű tóba. Ez csupa olyan elképzelés, amely mosolyt csal az arcunkra és visszaidézi saját gyermekkorunkat: a szülőkkel együtt megélt szép élményeket, a természet közvetlen élményét, a világ feje tetejére állítását és a soha véget nem érő szabadság érzését. Pontosan ezt az érzést váltja ki a családi üdülés Karintiában. Ausztria napos déli végein, az ivóvíz minőségű tavakkal szabdalt, légy domboktól festői háromezres hegycsúcsokig terjedő hegyvidék hamisítatlan természeti környezetében. Üdülőhelyet családbarát vendéglátók kínálnak, akik a kis és nagy vendégek igényeire szakosodtak. A kisebb panzióktól a falusi turizmuson át a tanúsított családi szállodáig.

Franz Gerdl
Geschmack der Kindheit - Naturgut Lassen Spass im Heu

Edward Groeger
Familienspass in Kärnten

A karintiai családi üdülésben az „Élet örömét” minden érzékszervünkkel megtapasztaljuk. A középpontban a közös élmények és élvezetek szerepelnek. A hegyek és számtalan meleg fürdőzőtó, az átlagon felüli napsütötte órák párosítása a lehetőségek gazdag tárházát kínálja ahhoz, hogy a kicsik és nagyok egyaránt megtalálják azt, amire vágynak.

Üdülhetünk tóparton, kirándulhatunk, kerékpározhatunk, golfozhatunk vagy wellness-üdülést is választhatunk. A jelszó minden esetben az „Élvezetes élet, pihentető élvezetek”. A jóleső változás a mindennapokhoz képest, amelyre az egyre nagyobb lendület, a digitalizáció és a bizonytalanság nyomja rá a bélyegét.

Üdülés alatt más szabályok érvényesek és éppen ez váltja ki a boldogság érzetét. Ilyenkor nyugodtan ki lehet próbálni az új dolgokat: evezős csónakkal hódíthatjuk meg a tavat, kenuval szelhetünk át természetes ősállapotukban hagyott folyókat, a tanyán figyelhetjük a fejést vagy a vajköpülést, próbára tesszük az egyensúlyérzéket az állva evezéssel, leugorhatunk egy fáról vagy a halakkal fürödhetünk a kristálytiszta patakban. 

Ha már a halaknál tartunk: horgásztál már? Karintiában bőségesen van erre lehetőség – például az alpesi horgászásra a Möll folyóban. Ausztria legdélibb tartományában változatos módon találkozhatunk az állatokkal. Itt majmok, sasok, zergék, kőszáli kecskék, mormoták és pillangók is várnak ránk.

Edward_Groeger_Kaernten_Werbung
Woerthersee Stand up Paddling

Stand-up paddling

Sam Strauss; © Kärnten Werbung
Geschmack der Kindheit - Brot backen Lesachtal

Franz Gerdl
Geschmack der Kindheit - Fischzucht Prenter

Hogyan készül a vaj és a sajt? Miért van az, hogy a kenyér héja olykor ropogós, olykor pedig nagyon puha? Meddig tart, hogy az almából ízes almalé készüljön? Milyen zöldfűszerekből lehet ízletes fűszerkrémet varázsolni a kenyérre? Honnan jön a méz? Kérdés kérdés hátán! 

A karintiai üdülés során mindezekre fény derül. Például a fűszernövény-termesztésről híres Irschen településen, a mézünnepen Hermagor-ban, a kenyérsütésnél a Lesachtal völgyében, az almaszüreten a Lavanttal völgyében vagy a látvány-sajtüzemben Hermagor mellett a Tressdorfer Alm-on. A „Gyermekkorom varázsa” nyomában járunk minden érzékszervünkkel.

Szintén a karintiai családi üdülést gazdagítja a számtalan látványosság a tartományban, amelyek közül több mint százat ingyenesen is látogathatunk a Kärnten Card kártyával. Ezek közé tartoznak bizonyos hajóutak, egyes hegyi vasutak, múzeumok, élményfürdők, panoráma-útvonalak, valamint az állatkerti és állatközeli élménynek.

Végül, de nem utolsó sorban: aki a karintiai üdülést egy bátorsági próbával szeretné megkoronázni, az a Pyramidenkogel mellett a világ legmagasabb faépítésű kilátójáról ereszkedhet le kötélen. Aki inkább egy fedett csúszdán vagy felvonón jön le, szintén élvezheti Karintia a mintegy 75 méteres magasságú toronyból feltárulkozó álomszép körpanorámáját.

www.kaerntencard.at 

A mai időjárás, 27. október 2021