10 üdülési tipp és ötlet

Ausztria felszabadultan gondtalan déli csücske. Élvezetes üdülés Karintiában, a lélegzetelállító természetben

A természet kegyes volt Karintiával, Ausztria napos déli vidékével, ahol a tiszta és meleg vizű, fürdőzésre kitűnő tavak sokasága várja a látogatókat az Alpok szívében. De ne feledkezzünk meg a hegyekről sem, a hatalmas háromezres hegycsúcsoktól a szelíd dombocskákig. A hegycsúcsokról egy olyan vidéket szemlélhetünk, amelyben meghatározó az Alpok-Adria térség kulturális sokszínűsége, a kíméletes és napos klíma az Alpok déli oldalán, valamint a vendégekkel vidáman, nyíltan és jókora adag életörömmel találkozó helyiek sokasága. Karintia a vízben leggazdagabb tartománya Ausztriának - nem kevesebb, mint 200 fürdőzésre alkalmas tóval, 8.000 folyamkilométerrel, 60 gyógyforrással és 43 gleccserrel rendelkezik. Ráadásul ideális hely arra, hogy felkutassuk a "gyermekkor ízét", ahol feleleveníthetjük a szép emlékeket, sőt új élményeket élvezhessünk.

1. SUP állva evezés vagy jóga?

Stand-up-Paddling

Olykor-olykor más szemmel is látni kell a világot! Vagy ha másként fogalmazunk: Karintia meleg vizű fürdőtavait kár lenne csupán fürdésre vagy pancsolásra használni. 

Mit szólna egy Stand-up-Paddle állva evezős túrához a Wörthi-tónál? A vízről teljesen másképp fest a környék. Aki inkább a nyugalmat szereti, az inkább a jógaközpontot szereti a Wörthi-tónál. 

2. Bivak vagy sokcsillagos szálloda?

Legyen az ötcsillagos szálloda, falusi turizmus vagy kemping - a szálláshely megválasztásánál mindenki megtalálja a kedvére valót. 

A leginkább rendhagyó szállások közé tartozik egy fára épített ház Althofenben, a bivakolás a Millstätti-tónál, a naplemente-lakosztály a Wörthi-tónál, a földházak a Weissensee partján vagy a hálóhordók Hermagorban. 

3. Túrázzon 3 országon keresztül.

Nem kell rögtön végiggyalogolni az Alpok Adria Túraútvonal mind a 43 szakaszát a Großglockner gleccsertől a Felső-Adriáig mind a 750 kilométeren - lehet ennél kisebbel is kezdeni. Mivel a Karintiát, Olaszországot és Szlovéniát is érintő távolsági túraútvonal az élvezeteket helyezi előtérbe,

ezért készséggel segít az utazás szervezésében (szállásfoglalásban, csomagszállításban, éttermi jótanácsokkal) az Alpe Adria Trail foglalási központ. További felvilágosítás: http://alpe-adria-trail.com 

4. Hűtse le magát a gleccsertúrán

...a Pasterze hegyen. Mászóvassal, derékövvel és mászókötéllel felszerelkezve szelheti át Ausztria legmagasabb hegye, a Großglockner lábánál a szabdalt jégvilágot. 

Az állami vizsgás hegyi túravezetők irányításával júniustól szeptemberig minden résztvevőnek szívmelengető. 

5. Saját kenyeret sütni.

Sam Strauss_Kärnten Werbung

Sam Strauss_Kärnten Werbung

Daniel Gollner

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung

Karintiában, a világ első slow food turisztikai térségében kiemelt jelentősége van a regionális, szezonális és hagyományos konyhaművészetnek. Ezért is várják a helyieket és a vendégeket egyaránt, hogy személyesen és élőben is megtapasztalják a lelkes kisipari élelmiszerkészítők munkáját, vagy ha kedvük tartja, akár még be is segítsenek nekik.

A kínálat a kenyérsütő tanfolyamtól és a szénás tehenek tejének feldolgozásától a sörfőzésig és a gyógynövény-kóstolásig terjed. Az élelmiszer-műhelyek részletes ismertetését itt találja meg.

6. Ünnepelni, amikor lehet.

Steinthaler

"SeeEssSpiele"

"SeeEssSpiele"

Lukas Kirchgasser; Region Villach

"KüchenKult"

"KüchenKult"

Franz Gerdl; Kärnten Werbung

Weissensee

Weissensee

Franz Gerdl; Kärnten Werbung

Ausztria talán egyetlen más szövetségi tartományában sem érhető tetten a vidám életöröm, mint Karintiában. Bőséges az ünnepek kínálata mindazoknak, akik nem csal látni akarják az ünnepet, hanem bele is vetik magukat a forgatagba. 

A nagyszabású népünnepélyek, mint például a Villachi Templomünnep mellett egy egész sor konyhaművészeti rendezvényen is feltétlenül érdemes megfordulni. Ilyen például a halünnep Feld am Seeben vagy a falunap és kenyérünnep Lesachtalban. Kiemelten ajánljuk a SeeEssSpiele játékos ételünnepet, a KüchenKult-ot Villachban és az Aufwort'n-t a Weissensee mellett. 

7. 35 kilométer után egyszerűen csak állítsa le a (bérelt) kerékpárt.

Drauradweg bei Villach

Kerékpártúrához van kedve, csak éppen a kerékpárját nem hozta el? Az 510 kilométeres Dráva-menti kerékpárúton ez sem gond! A Dráva-menti kerékpárút tökéletes infrastruktúrát kínál a kerékpározóknak kerékpár-kölcsönzéssel és kerékpárbarát vendéglátóhelyekkel.

A Dráva-menti kerékpárút a dél-tiroli Toblacher Feldtől a horvát-szlovén határig vezet Varasd/Varaždin mellett. Az egységes kitáblázású és kimagasló színvonalú (aszfalt- és aprókavicsos burkolattal ellátott) kerékpárút jelentős részben Karintia legnagyobb folyója, a Dráva mellett, a fürdőtavakkal tűzdelt hegyvidékét szeli át.

8. Augusztustól új hegyikerékpáros útvonalat próbálhatunk ki Bad Kleinkirchheimben.

Nockbike Bad Kleinkirchheim

És ez csupán egyetlen példa a Karintia-szerte kiépített, csábítóan szép kerékpárutakra. A hegyikerékpárosok Ausztria legdélibb fekvésű szöüvetségi tartományában nem kevesebb, mint 3.000 kilométernyi legálisan használható pálya közül választhatnak. 

Mi a különlegessége a Bad Kleinkirchheiminek? Az összesen (2019 nyarára, a teljes kiépítésig) 13 kilométeres pálya hosszabb még Európa eddigi leghosszabb, a szintén karintiai Petzenen található Flow Country Trail. További információ a hegyikerékpározásról Karintiában.

9. Fogja meg a saját vacsoráját.

Persze ez nem vadászatról szó, hanem a horgászásról. Ezt űzhetjük többek között az Afritzer See melletti Fischerhof Glinznernél, 

St. Veitben a Zedleggerhofon vagy St. Oswaldban a Falkerthausban.

10. Lámatúra a hegyekben

- és ehhez még Dél-Amerikába se kell utazni. A Katschbergen júniustól szeptemberig a pányvára vett Flocke, Monti és Mosquito társaságában járhatjuk a hegyet. 

Az embereket nagyon megnyugtató és egyensúlyba billentő túra három-négy órát vesz igénybe.

© Kärnten Werbung
Affenberg in Landskron

Látogasson meg ingyen 100 látványosságot:

múzeumokat, hegyivasutakat, élményfürdőket, hajóutakat, panoráma-útvonalakat, szabadidős- és élménykínálatot. A Kärnten Card kártyával ez is lehetséges. Az egy hétre érvényes kedvezménykártya 2018. április 8-tól október 26-ig vehető igénybe, ára felnőtteknek 39 eurótól, gyermekeknek 19 eurótól kezdődik. A kirándulási célok részletes ismertetését a www.kaerntencard.at honlap tartalmazza.

A mai időjárás, 20. April 2019

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy